Hospitaler og plejehjem skal smide mindre mad ud

For meget mad fra landets storkøkkener ender i skraldespanden, mener miljø- og fødevareministeren.

Når der bliver lavet mad på hospitaler, plejehjem og i kantiner, ender alt for meget mad med at blive kasseret.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet svarer madspildet til, at 700 indkøbsvogne fyldt med mad hvert år ryger direkte i skraldespanden. Det svarer til mere 30.000 ton mad.

Derfor vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) nu hjælpe storkøkkener med at mindske madspildet med et nyt initiativ.


- Det er skidt for både miljøet og bundlinjen, og det fortæller mig, at der er et behov for nye løsninger til at undgå madspild, udtaler Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse. 

Virksomheder vil fremover kunne få besøg af en konsulent, en såkaldt madspildsjæger, som skal hjælpe med at finde løsninger, så spildet begrænses mest muligt.

Det er danske institutioner, som smider mest mad i skraldespanden. Her går 21.000 ton mad til spilde hver eneste år, mens kantiner og catering hvert år smider 10.000 ton mad ud. 

- Selv om mange storkøkkener og kantiner allerede gør en indsats for at bekæmpe madspild, kan et par friske øjne udefra ofte få øje på nye løsninger til at mindske madspild, siger Eva Kjer Hansen om initiativet.

På Rigshospitalet laver de to storkøkkener i Glostrup og på Blegdamsvej i København i alt cirka 3000 måltider om dagen. Her arbejder man allerede med at undgå madspild, fortæller Helle Hansen, som er funktionschef for Enhed for Mad og Drikke. 

- Når vi skar kage ud tidligere, smed vi altid kageenderne ud. I dag bruger vi dem til romkugler. I dag bruger vi også stort set alt affald fra grøntsager til eksempelvis grøntsagsfond, siger Helle Hansen. 

Den realistiske ambition er ifølge Helle Hansen, at kun 14 procent af maden skal gå til spilde. Når indsatsen lykkes rigtig godt, kan hospitalets køkken lige nu nøjes med at smide 17 procent væk.

Selv om ministerens nye initiativ er rettet mod storkøkkener, er det faktisk i danskernes private køkkener, at spildet af mad er allerstørst. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton om året. 

Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspildet danskerne 11,6 milliarder kroner om året. 

/ritzau/

Emneord: Madspild, Hospitalsmad, Storkøkkener
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

  • 01.08.18 Bæredygtighed
    Danmarks bevægelse mod madspild fylder 10 år

    Det er frivillige organisationer og foreninger, der har gjort mest for kampen mod madspild i Danmark, viser en ny undersøgelse af KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad - Danmarks største bevægelse mod madspild, som fylder 10 år.

  • 18.04.18 Bæredygtighed
    Danskernes madspild er faldet

    Ny rapport fra Miljøstyrelsen viser forbedring i madspildet hos danskerne. Samtidig er danskerne blevet ganske opmærksomme på udfordringen, viser rapport fra Aarhus Universitet udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Madspildet hos husholdningerne i 2017 er 14.000 tons lavere end i 2011.

  • 06.02.18 Politik
    Region Hovedstaden omlægger hospitalskøkkener til økologi

    I 2018 får økologien i Region Hovedstaden et ordentligt boost, når regionens ni hospitaler står over for en større økologisk omlægning.

  • 03.11.16
    13 nye idéer skal mindske Danmarks madspild

    Miljø- og Fødevareministeriet uddeler 5,6 mio. kroner til 13 nye projekter, der skal være med til at mindske danskernes madspild i alle led fra jord til bord.

  • 24.04.15 Bæredygtighed
    Madspild på skoleskemaet

    Kampen mod madspild rykker nu ind i undervisningen på landets skoler. Miljøministeriet har støttet et nyt undervisningsmateriale, der skal lære eleverne, hvordan de kan undgå madspild.