Hov – roste Verdensbanken lige EU's fælles landbrugspolitik?

Verdensbanken roste på en konference kort før jul EU's fælles landbrugspolitik som en succes, der bør tjene til inspiration for mange andre lande i verden.

Når man løbende deltager i konferencer og møder om EUs fælles landbrugspolitik, så er det ikke hverdagskost, at man hører ros. Men det var rent faktisk det, som Verdensbankens Jürgen Voegele, Senior Director, Food and Agriculture Global Practice, gjorde på Europa-Kommissionens landbrugskonference kort før jul. 

Hans hovedbudskab var, at når han rejser rundt i verden og rådgiver om, hvordan man designer en landbrugspolitik, der 1) kan bidrage til at bekæmpe fattigdom, og 2) understøtte en øget produktion samtidigt med at udledningen af klimagasser går ned – så henviser han til EU's fælles landbrugspolitik. Andre lande kan simpelthen lære af EU.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Som Jürgen Voegele selv retorisk spurgte, så var man i EU måske ikke så vant til at modtage ros for den fælles landbrugspolitik? Men efter hans og Verdensbankens mening, så er den en succes. Ikke perfekt, men en succes.

Med udgangspunkt i mit job i Landbrug & Fødevarer, hvor jeg har fulgt diskussionerne om EU's fælles landbrugspolitik i en årrække, så kan jeg kun bekræfte Jürgen Voegeles opfattelse: Ros og EUs landbrugspolitik står ikke ofte i samme sætning. 

Men her på tærsklen til et nyt år, hvor man i EU igen skal diskutere, hvordan EU's landbrugspolitik og EU's langsigtede budget skal se ud efter 2020, er det nyttigt at have Verdensbankens ros i baghovedet. Der er meget, der fungerer, så derfor er der ikke grund til at lave politikken grundlæggende om. 

EU's landbrugspolitik er – når alt kommer til alt – jo en politik, der skal nå mange mål, og tjene mange herrer. Som det er formuleret i EU-traktaten, så skal den blandt andet sikre, at forbrugerne har fødevarer til rimelige priser; at produktiviteten øges; at landmændene har en rimelig indkomst og at der er stabile markeder. Ikke nemt – og en meget god illustration af, hvorfor det er svært at tjene mange herrer til alles tilfredshed. 

Og lige netop derfor er det rart at høre en vurdering set udefra – og så er det måske slet ikke urimeligt at anvende 1 pct. af de samlede offentlige udgifter til en fælles europæisk landbrugspolitik, der er nået langt?

 
Emneord: Verdensbanken, Landbrugspolitik, EU, Europæisk samarbejde, Europabevægelsen, 150118
Europabevægelsen på DenOffentlige.dk I Europabevægelsen mener vi, det er afgørende, at Danmark deltager helhjertet i det europæiske samarbejde, for i fællesskab står vi stærkest. Danmark skal være med til at finde de fælles løsninge...
Aktivitet: Artikler: 104 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 22.01.18 Steen Ehlers
    EU´s landbrugspolitik

    Isoleret set er rosen måske berettiget, men den bygger på høje toldmure, som burde bringes ned af hensyn til at skabe vækstmuligheder i Afrika, så indbyggerne kan se en lokal fremtid for sig uden at de skal emigrere.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også