Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

10 minutter er alt, der skal bruges: 10 ting, du kan gøre rent i et snuptag

Hus og have

12/04/2024 16:27

J. Bøgen

Det behøver ikke tage hele dagen at gøre rent!

Rengøring kan være en uoverskuelig opgave. Det tager så lang tid, og det føles næsten, som om man aldrig kommer i mål med projektet.

Men hvis du har bare ti minutter i løbet af dagen, kan du alligevel få en del fra hånden, og samtidig føle, at du faktisk kommer i bund med noget.

For visse ting tager ikke mere end ti minutter at rengøre, og her får du ti eksempler på netop det!

1. Loftsventilatorblade

Støv sætter sig oven på blæserbladene, hvor det sidder, ubemærket. Så snart du tænder for blæseren, spreder de roterende blade mider og støv over hele rummet, forklarer Susan Raschal, en bestyrelsescertificeret allergilæge og immunolog hos Family Allergy & Asthma i Chattanooga, Tennessee.

Jo mere støv og allergener på dine overflader, jo større er sandsynligheden for, at du vil opleve symptomer som en proppet næse, kløende øjne eller kradsende hals, tilføjer hun.

Spring fjerstøveren over, hvilket vil få støv til at falde ned på overfladerne nedenfor, og brug en våd klud eller desinficerende serviet til at fjerne støv fra ventilatorbladene.

2. Grøntsagsskuffen i køleskabet

Du vasker de produkter, der kommer ud af grøntsagskuffe, men hvad med selve skuffen? Forskning viser, at køleskabe er ynglepladser for bakterier som stafylokokker, E. coli og listeria.

Tag skuffen ud af køleskabet og rengør den med sæbe og vand; lad den lufttørre, inden du sætter det tilbage i køleskabet. Hvis mad er rådnet i skuffen, er det en god idé at tørre det væk med en kombination af lige dele eddike og vand.

3. Skærebrættet

At tørre skærebrættet af er ikke nok til at forhindre bakterier, skimmelsvamp og bakterier fra råt kød og grøntsager i at formere sig på overfladen.

Pottinger anbefaler at bruge separate skærebrætter til tilberedning af kød og grøntsager og vaske dem efter hver brug. For de bedste resultater skal du springe håndvask over og sætte skærebrætter i opvaskemaskinen og vælge "desinfektionscyklussen" for at dræbe bakterier.

4. Kæledyrs skåle og legetøj

Indrøm det: Du skrubber sjældent hundens eller kattens mad- og vandskåle, men kæledyrs yndlingsbolde og udstoppet legetøj har også brug for rutinemæssig rengøring.

Sæt hunde- eller katteskåle og plastiklegetøj i opvaskemaskinen og smid tøjdyr i vaskemaskinen for at reducere din firbenede vens eksponering for bakterier, der kan forårsage sygdom.

5. Kaffemaskinen

Mikrobiologer vaskede i et forsøg forskellige kaffedrypbakker og fandt op til 67 forskellige bakterier, der hang ud med skraberne af din morgenbenzin, inklusive flere stammer, der forårsager sygdom.

Rengøring af din kaffemaskine er lige så enkel som at fylde den med lige dele eddike og vand og indstille den til at brygge. Kør den igen med vand for at skylle eddikesmagen ud af kaffemaskinen.

6. Køkkenvasken

Selv vaske, der ser rene ud, kan rumme bakterier og bakterier. Vask og skylning af råvarer eller af knive efter skæring af råt kød bidrager til, at patogenerne cirkulerer rundt i afløbet.

"Visse mikroorganismer elsker vand og vokser i områder, hvor der er konstant fugt," forklarer John Swartzberg, M.D., klinisk professor emeritus ved University of California, Berkeley. "Bakterierne, der vokser på vandelskende steder, har en tendens til at være mere modstandsdygtige over for antibiotika."

Rengør vasken med et desinfektionsmiddel dagligt for at fjerne bakterier fra madlavningsområder.

7. Skraldespanden

At smide alt fra snavset papir til madrester i skraldespanden skaber et varmt, fugtigt miljø, hvor bakterier trives. Da du ikke spiser af skraldespanden, udgør de bakterier, der lurer der, sandsynligvis en lille risiko for dit helbred - men det betyder ikke, at det ikke behøver en god skrubning, siger Charles Gerba, professor i mikrobiologi ved University of Arizona.​

"Det er en god idé at rense den med et desinfektionsmiddel for at bekæmpe lugt," siger Gerba.

Tag skraldet ud, og skrub derefter beholderen med et desinfektionsmiddel; tør den af, før du sætter en affaldspose i igen.

8. Madrassen

Du skifter sengetøjet regelmæssigt, men hvornår har du sidst renset din madras? Kombinationen af ​​sved, døde hudceller og madkrummer giver en masse bakterier. En madrasproducent fandt ud af, at madrasser, der var syv år gamle, havde et gennemsnit på 16 millioner bakterier på deres overflader.

Drys bagepulver på madrassen og støvsug den derefter. Ud over at reducere lugte, kan støvsugning af din madras også reducere allergisymptomer, ifølge forskning.

For at tackle hårde pletter skal du lave en 50/50 eddike- og vandopløsning og bruge små mængder til at skrubbe pletterne. Lad pletterne tørre, inden du lægger lagen på.

9. Badeforhænget

Dit badeforhæng kan være det mest beskidte sted på badeværelset, da det rummer 60 gange flere bakterier end dit toiletsæde. Skimmelsvamp er det største problem på badeforhæng.

"Mug producerer sporer, der kan forårsage en allergisk reaktion," siger Gerba.

Rengøring af det er så simpelt som at sprøjte et blegemiddelbaseret produkt på foringen, lade det sidde i et par minutter og skylle det af, tilføjer han.

10. Mobiltelefonen

Du bruger din mobiltelefon til at foretage opkald, videochatte, skrive på sociale medier og shoppe online. Al den surfing, scrolling og opkald, som giver op til mere end 3½ times skærmtid om dagen for voksne over 60, betyder meget udsættelse for bakterier.

Faktisk har forskere kaldt smartphones "en 'trojansk hest', der bidrager til overførsel af mikrobielle infektioner i epidemier og pandemier."

En undersøgelse fra 2012 af Gerba viste, at mobiltelefoner rummede 10 gange flere bakterier end et toiletsæde.

"Mobiltelefonen er en overflade, der rører en masse, men næsten aldrig renset," siger Pottinger.

Pottinger foreslår, at du bruger en alkoholbaseret serviet til at rengøre din smartphone. Et par hurtige stryg hen over skærmen og etuiet vil fjerne bakterier og bakterier, så du får en renere enhed.

Kilde: AARP

Mest Læste

Annonce