Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Citrusskræller og 3 andre slags mad, der kan gøre underværker for haven

Hus og have

02/02/2024 08:13

J. Bøgen

Og så er det også godt for klimaet!

Kommerciel gødning er let tilgængelig i havecentre, men nogle kan være dyre, og andre kan frigive næringsstoffer for hurtigt, hvilket fører til gødningsforbrændinger.

Det skriver Express.

Der er masser af naturlige måder, hvorpå danskerne kan lave deres egen planteføde til en brøkdel af prisen, ifølge haveeksperter.

Chris Bonnett fra Gardening Express sagde:

"Planter har brug for et væld af næringsstoffer og en smule pleje for at overleve. Nogle gødninger kan være dyre, når de skal købes, men naturen har mange af svarene, hvis man har lidt tid. Planter kan begynde at dø, når de mangler de næringsstoffer, de skal bruge for at leve. Hjemmelavet plantefoder er en nem og billig måde at fodre planter på uden ved et uheld at skade dem eller bruge for mange penge."

Bananskræller

Bananskræller kan bruges i haven, fordi de har et ekstremt højt indhold af kalium, hvilket de fleste planter vil sætte pris på.

Eksperten anbefalede at smide bananskrællen direkte på jorden omkring haveplanter, inklusive roser, som vil have gavn af frugten.

Vanding af jorden grundigt bagefter vil hjælpe med nedbrydningen af ​​skrællerne og vil understøtte ny vækst.

Chris tilføjede: "Det ekstra kalium vil gøre dine planter stærkere og sundere, hvilket giver dem mere energi til at bekæmpe skadedyr."

Frugten er også fyldt med fosfor, som er fantastisk til at fremme blomstring hos visse plantearter. Det kan også hjælpe med bestøvning og frøspiring, perfekt at bruge i haven på denne tid af året.

Sørg for at hakke bananskrællerne i mindre stykker, som kan være med til at sætte gang i komposteringsprocessen og frigive masser af vitaminer og mineraler.

Skræller fra citrusfrugter

Hvis gartnere ikke har haveplanter der kan nyde godt af bananskrællen, anbefales det at lægge den i kompostbeholderen for at undgå spild.

Dette vil også være med til at forbedre "rigdommen" af komposten for alle haveplanter. Eksperten fortsatte:

"Citrusskræller har et højt indhold af nitrogen, svovl, magnesium og calcium, som alle giver bladplanter en hurtig skud energi. Appelsinskræl er det bedste valg, da det også fungerer som en naturlig skadedyrsafvisende spray, som holder bladlus væk."

Citrusskræller kan også bidrage til at forbedre jordens sundhed for en plante, hvilket vil tilskynde til kraftig vækst.

Te- og kaffeblade

I stedet for at smide grønne teblade, efter de er brugt til at lave teen, kan de være gavnlige for planter.

De er pakket med jern, hvilket er fantastisk til planter, der har brug for masser af det for at overleve.

For dem, der drikker kaffe i stedet for te, er tør kaffegrums "perfekt" til at gøde jorden og forsyne planter med antioxidanter.

De er også fyldt med kalium, fosfor og nitrogen.

Chris tilføjede: "Sørg dog for, at jorden er tør, våd jord kan få svamp til at vokse, hvilket vil skade planter."

Mest Læste

Annonce