Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Du kan godt spare dig: 8 ting ved hus og have, du ikke behøver bruge så meget tid på

Hus og have

10/03/2024 08:09

J. Bøgen

Selvfølgelig vil vi gerne holde huset ved lige, men der er alligevel nogle ting, vi ikke behøver at gøre så ofte, som vi måske gør.

I en tid med stadigt høj inflation, og for mange måske et efterslæb fra nødvendige lån for at klare sig igennem 2022, er det oplagt at se på, hvilke vedligeholdelsesopgaver i hjemmet, man kan klare på egen hånd.

Der findes utallige timer af gør-det-selv-muligheder, når det kommer til vedligeholdelse af hus og have, og for nogle er det en decideret meditativ aktivitet at gå og hold styr på hjemmet.

Men nogle ting skal gøres, uanset om man vil eller ej, og visse ting skal gøres næsten hver gang, årstiderne skifter.

Der er imidlertid nogle ting, som mange har en tendens til at gøre oftere, end de egentlig behøver, og onlinemediet House Digest har samlet ti af de opgaver, som du med lidt ændringer kan undgå at skulle bruge tid og kræfter på hvert eneste år

Du sår et-årige planter

Efterhånden som vejret bliver varmere, og verden omkring dig begynder at blomstre, er det fristende at fylde din egen have og plads med frisk grønt og farverige blomster. En lille ekstra tiltrækningskraft og blomsternes stemningsfremmende effekter er nok til at sende husejere ud i hobetal til den lokale planteskole.

Desværre er det meget arbejde at plante blomster fra frø og kræver tid og kræfter, som ikke altid betaler sig. Det er simpelthen nemmere at købe blomster, der allerede er etableret. Men selv blot et par potteplanter eller en enkelt bakke med blomster kan give en stor regning.

I stedet for at fylde din have med smukke, men midlertidige blomster, der skal udskiftes hvert år, skal du vælge en plante, der vil vokse igen hvert år og trives over tid. Scan hylderne for flerårige blomster i stedet for etårige, og du vil takke dig selv næste år, hvor alt du skal gøre er lidt at luge og måske gøde for at fylde din have med farve.

Håndvask af dine gardiner

Selvom nogle vælger at håndvaske deres gardiner et par gange om året, behøver de måske ikke rigtig en dyb rengøring, medmindre du har bemærket et tydeligt spild eller plet. De fleste husejere vil blive glade for at høre, at det sandsynligvis kan springes over at fjerne gardinerne fra deres stænger og håndvaske dem, indtil det er absolut nødvendigt.

Du overvejer måske ikke typen af ​​stof, når du køber gardiner, men mange kræver kun håndvask. Det betyder, at du ikke kun skal lægge dem i blød og lade dem hænge tørre efter vask. Et projekt som dette vil tage tid, og hvis du har mange vinduer, er det en stor bunke gardiner at vaske.

Brug i stedet disse enkle hacks ind i din almindelige rengøringsrutine, såsom støvning og støvsugning for at holde dine gardiner til at se nye ud uden at vaske dem i hånden.

Et bredt støvsugertilbehør med børster er en fantastisk måde at fjerne støv fra dine gardiner på. For eksempel kan en håndholdt støvsuger med det rigtige tilbehør gøre rensningen af dine gardiner langt hurtigere. Arbejd fra top til bund og bevæg langsomt for at undgå at trække stoffet ned.

At udføre denne opgave to gange om måneden bør få dit stof til at se frisk og nyt ud.

Blot at ryste dine gardiner og bruge en stoffrisker kan også skære ned på støv og lugte. Arbejd dette sidste trin ind i din ugentlige rengøringsrutine, og du kan glemme alt om at håndvaske dine gardiner.

Betaling for professionelle tæpperensere

Dine tæpper kan være områder med stor trafik i dit hjem, hvilket betyder, at pletter, spild og andet affald kan samle sig og forringe udseendet. Tæpper er også en stor bidragyder til, at bakterier og støv samler sig i hele dit hjem.

Faktisk menes det, at kun en enkelt kvadratcentimeter af visse tæpper kan rumme tusinder og atter tusinder af spor af bakterier.

Alt fra pollen, døde hudceller og skimmelsvamp kan samle sig i stoffet. Et snusket tæppe kan give dit hus en mindre end ren følelse; det betyder dog ikke, at du skal skynde dig at hyre en professionel tæpperenser en til to gange om året. Der er masser af tricks og produkter, der kan holde dine tæpper friske uden at gøre det til et større projekt.

Blot støvsugning og pletrensning på en meget regelmæssig basis kan udsætte behovet for at hyre en professionel, men du skal også huske at bruge tæppeshampoo og duftfriske dem semi-regelmæssigt.

For eksempel kan drysning af bagepulver over hårde pletter eller meget brugte områder hjælpe med at fjerne pletter, lugte og bakterier. Lad bagepulveret sidde i ti minutter og støvsug det derefter. Dette er et simpelt trick, der kan opfriske dine tæpper uden at hyre en professionel.

Du kan også sprøjte en blanding af vand og et par dråber æteriske olier over dit tæppe for at fjerne lugte. At øve disse rengøringshack ofte kan gå langt.

Du behøver ikke vaske vinduer om sommeren

Når pollen begynder at flyve om foråret, begynder du måske at kigge på dine vinduer og synes, det er på tide at give dem en god omgang udenpå sammen med indersiden.

Støv og snavs på vinduer kan få dine værelser til at føles en smule diset, men lad dig ikke narre. Medmindre der er rigtigt mudder eller snavs sprøjtet hen over dit udvendige glas, kan du springe over dette hjemmeprojekt i de varmere måneder.

Det kan være næsten umuligt at få en stribefri rengøring, når solen brager. De fleste rengøringsmidler vil tørre, før du overhovedet har mulighed for at tørre dem væk, hvilket bare gør dine vinduer endnu mere smudsede.

Besværet med at pudse dine udvendige vinduer, især hvis du har en anden eller tredje sal, er bare ikke på prioriteringslisten, når solen skinner og vejret er varmt. Overvej i stedet blot at skylle vinduerne med en haveslange eller købe en praktisk vinduespudserspray for at gøre arbejdet lettere.

Du behøver ikke give væggene et nyt lag maling

Selvom et nyt lag maling bestemt kan lyse et rum op, er det ikke noget, du skal gøre hvert år. Dette er et projekt, der tager meget tid og penge, men den gode nyhed er, at der er et par ting, du kan gøre for at udsætte det lidt.

At rydde spindelvæv væk, afstøve dine fodlister og rense dine vægge fra top til bund kan gøre en stor forskel i et rum.

Væggene i dit hjem ser måske ikke ud som om de er snavsede ved første øjekast, men lidt skrubning og et par touch-ups kan gøre hele forskellen i udseendet af dit rum.

Lad højtryksrenseren få et hvil af og til

Trangen til at sprøjte skidt og snavs væk med en højtryksrenser efter vinterens hærgen er kraftig, når du ved, hvor tilfredsstillende en god højtryksrenser kan være. Det er dog virkelig ikke nødvendigt at gøre dette hvert år, og lignende resultater kan opnås med en almindelig slange, hvis du arbejder smart.

Faktisk kan den intense eksplosion af en højtryksrenser faktisk fremskynde forringelsen af ​​visse overflader, hvis du gør det for ofte.

Næste gang du bemærker en plet på din terrasse eller din trappe, så overvej at finde en børste frem og tackle området med en mindre skrubning. Du kan endda anvende en skånsom rens, der er træsikker, eller bruge lidt eddike til at skære igennem snavset. Derfra kan du skylle affaldet væk og springe kraftvasken over, indtil det er helt nødvendigt.

Rivning af blade og bortskaffelse af dem

Efterårsløv er smukt at se på, indtil bladene begynder at falde, og opgaven med at rive, pakke og fjerne dem begynder at skyde over. Både nogle husejere og anlægsgartnere er omhyggelige, når det kommer til at plukke hvert enkelt omstrejfende blad fra deres græsplæne for at holde det ordentligt og velplejet. Jobbet er dog tidskrævende og mere end en smule frustrerende.

I virkeligheden behøver du ikke være så omhyggelig, når det kommer til bladene. Faktisk er det fantastisk for jorden at efterlade dem i din have. Når blade nedbrydes, er de en fremragende kilde til kulstof og nitrogen og kan bringe dit græs tilbage endnu tykkere og grønnere næste år.

Men afhængigt af hvor mange træer du har i din have, kan det blive til et hav af blade, der forbliver våde og kan kvæle græsset. Hvis bladene er besværlige, kan du overveje at foretage et fejning med en rive, efter at størstedelen af ​​bladene er faldet.

Eller en mere grundig metode er at fortsætte med at køre din plæneklipper, efter at græsset holder op med at vokse. Du kan gradvist mulde bladene og lade dem sprede sig i hele din have, tilføje dem til din kompost, eller du kan nemt kassere dem, hvis du bruger en barkflispose.

Brug af en plæneklipper til at klippe bladene bør kun gøres på meget tørre dage, og du skal muligvis slibe dine plæneklipperblade bagefter.

Du fuger på ny, når de bare skal renses

Fugemassen mellem dine fliser, uanset om det er i dit køkken, badeværelse eller entre, er normalt der, hvor du vil bemærke de første tegn på alder og slid. Efterhånden som fugemassen bliver misfarvet, kan det ændre flisens overordnede udseende og friste dig til at ville udskifte flisen eller i det mindste fuge om.

Lyse fuger vil vise pletter hurtigere end mørke fuger, men misfarvning betyder ikke altid behovet for udskiftning. Faktisk bør selv fugemasse, der udsættes for meget trafik eller hårdt brug, stadig holde alt fra ti til tyve år. Det er ikke nødvendigt at udskifte fugemasse, før den begynder at blive forringet, revne eller flise væk.

Hvis din fugemasse stadig føles glat, har du sandsynligvis bare brug for en god rengøring.

Mest Læste

Annonce