Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Få gang i køkkenhaven: 2 ting, det er oplagt at plante netop nu

Hus og have

04/04/2024 09:28

J. Bøgen

Det kan endda spare dig penge, når du ikke skal ned og købe det i supermarkedet!

Når du tænker på de dyre grøntsager i butikken, ved du, de virkelig tiltalende, der har "en sæson", så tænker du normalt på flerårige grøntsager. Lidt ironisk er de nok i virkeligheden de nemmeste at have med at gøre.

Plant dem én gang, læn dig tilbage og vent på, at de dukker op af sig selv, år efter år.

Hvis du har planer om at gøre 2023 til året, hvor du for alvor får gang i din egen lille køkkenhave, er der særligt to ting, det kan være en idé at plante netop nu: Artiskokker og asparges.

Sådan gror du asparges

Asparges kan dyrkes fra frø eller krone. Det er ikke svært at starte fra frø, men de fleste vælger kroner, fordi man ikke kan høste asparges før det tredje år. Ved at købe to- eller treårige kroner, høster du næste forår.

Hvilken sort asparges, du så skal give dig i kast med, må være op til dine personlige præferencer. Havecentre har et væld af sorter at vælge imellem, og du kan plante dem alle for at sikre mange års asparges i fremtiden.

For at plante aspargeskroner skal du grave en lang rende. For hver 20-30 centimeter laver du en lille forhøjning af jord, og derefter placer kronen på den og spreder rødderne rundt om den.

Lav rækkerne virka 30 centimeter eller mere fra hinandn og sørg for, at de er godt muldet ind.

Hvert forår vil du se spydene komme op, nogle tykkere, nogle mere pjuskede i det. Tag kun de fedeste spyd, så de pjuskede kan vokse til aspargesbregner. Disse aspargesbregner vokser tre til fire fod høje og dyrker frø, så du kan få flere asparges.

Asparges vokser utrolig hurtigt, så du skal holde øje med dit bed dagligt for at fange dem alle, før de forvandler sig til aspargesbregner. Det smager super friskt og lyst.

Sådan gror du artiskokker

Hvornår du skal plante artiskokker kommer an på, om du starter helt fra frø eller har en spire at starte med. Hvis du vil lægge ud med frø, skal du nemlig gå i gang allerede i januar eller februar i et drivhus, men hvis du starter med at plante spirer, er det et perfekt tidspunkt at gøre det nu.

Frosten er nemlig ude af jorden, og det er også nu, du ellers skulle plante dine frøspirer ud i haven.

Efterhånden som planterne vokser, knopper de i toppen, og disse knopper vokser til artiskokker. Hver plante vil producere en eller to store artiskokker, og derefter begynde at producere flere og flere af dem i stadig mindre størrelser.

Nøglen er at lære, hvornår de skal høstes, mens knoppen stadig er stram, men fuldt udvokset, lige før den begynder at åbne sig. Skær dem ved stilken så langt ned, som du vil.

Et godt tip er at høste de første fire-fem skud per plante og så lade de mindre skud vokse og blomstre. Når artiskokker får lov til at blomstre, bliver de til en ren seværdighed i din have med en slags lilla pels.

Hvis du planter artiskokkerne nu, kan du nok nå at høste lidt fra dem allerede i år, men næste år vil de være storslåede konger i haven, perfekt langs et hegn, der skaber en grænse, der elsker solen, eller som et midtpunkt i din have.

Kilde: Life Hacker

Mest Læste

Annonce