Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gem dine æggeskaller: 9 ting, du kan bruge dem til i huset og haven

Hus og have

04/04/2024 08:31

J. Bøgen

Der er ingen grund til at smide dem ud!

Uanset om det er til morgenmad, brunch eller i vores velsmagende bagværk, er æg ekstremt alsidige og nærende. Men vidste du, at der også er overraskende anvendelser for æggeskaller?

Æggeskaller er typisk rige på calciumcarbonat og andre mineraler, som kan være det perfekte løft til vores havearbejde. Derudover kan genbrugte æggeskaller bruges i køkkenet og er en fantastisk måde at reducere spild på. Vind-vind!

Før du genbruger æggeskaller, skal du altid sikre dig, at de er rene og fri for bakterier. Skyl skallerne grundigt indvendigt og udvendigt, og sørg for at fjerne eventuelle rester eller membraner, der kan sidde fast på indersiden.

Derefter anbefales det at bage skallerne ved mindst 65 grader på en bageplade i cirka 10 minutter for at sterilisere.

1. Kog æggeskaller i din kaffe

Dette lyder måske forfærdeligt for kaffeelskere, men æggeskaller kan faktisk få kaffen til at smage bedre.

I det væsentlige er æggeskaller basiske, hvilket fungerer godt til at neutralisere syrer. Så når du har en bitter-smagende kop kaffe om morgenen, vil æggeskallerne gøre den mindre sur og mere behageligt at drikke.

Tilsæt knuste æggeskaller til malet kaffe før brygning, og det skulle fjerne bitterheden. Faktisk er det nok at knuse skallerne af et æg til at lave fire kopper velsmagende kaffe!

2. Brug æggeskaller til at rense snavsede gryder

Hvis du ikke har lyst til at indtage dine æggeskaller, kan du altid rense med dem i stedet for! Æggeskaller er et skånsomt slibende rengøringsmiddel, ideelt til at skure snavsede gryder og pander rene.

Du skal blot knuse et par æggeskaller i en snavset pande/gryde, og tilsætte opvaskemiddel og varmt vand for at skrubbe det rent. Skallerne bør nedbryde og løsne eventuelt genstridigt snavs, da de er vidunderligt slibende.

Prøv først et lille område af gryden eller panden for at undgå overfladeridser eller risiko for beskadigelse.

3. Fjern pletter på kaffekrus

Derudover er æggeskaller gode til at fjerne kaffe- eller tepletter fra krus eller tekander. Du skal blot knuse æggeskallerne og smide dem i den farvede genstand. Fugt med et dryp vand, før du lader den sidde natten over. Tilsæt lidt vand om morgenen og sus det rundt, inden du tømmer afløbet.

Du vil opdage, at pletterne er forsvundet, og du kan stadig genbruge æggeskallerne igen! Desuden kan du bruge knuste æggeskaller i snavsede glasvaser for at få en mere glinsende overflade.

4. Frøplanter i æggeskaller

Hvis du vil dyrke frø udendørs, kan du altid plante dem i æggeskaller i stedet for potter. Faktisk er æggeskaller den bedste mulighed for frøplanter og vil give alle de næringsstoffer, der er nødvendige for, at de kan vokse.

Fyld blot skallen halvt med jord, og læg forsigtigt dine frø i den.

Et godt tip til at holde æggeskallerne på plads er at lægge dem tilbage i æggeskalskartonen. Så når planterne vokser og er store nok, kan du plante hele skallen til haven.

Skallen vil derefter nedbrydes og levere essentielt calcium til den omgivende jord. Desuden er æggeskaller det perfekte, miljøvenlige og biologisk nedbrydelige valg af frøplantepotte.

5. Lav en plantegødning

Da æggeskaller er rige på calcium og andre mineraler, der vil hjælpe dine planter og have med at trives, kan du lave en gødning. Du skal blot knuse et par æggeskaller i små stykker med en støder eller morter og drysse dem rundt om bunden af ​​dine planter hver anden uge.

Æggeskaller fungerer især godt til behandling af tomatplanter med blomstrende råd. Dette er normalt forårsaget af calciummangel i planten, forårsaget af tørre forhold i jorden. Når der er lave calciumniveauer i jorden, nedbrydes frugtens væv og danner den forsænkede læsion i bunden af ​​den.

6. Dræn til indendørs planter

Hvis du er en elsker af stueplanter, men undrer dig over, hvorfor de visner, kan det være mangel på dræning. Ud over at give calcium til jorden, fungerer æggeskaller godt som dræning for planter.

Du skal blot lægge et lag knuste æggeskaller i bunden af ​​potten for at absorbere vandet og hjælpe med at dræne planten. Andre former for dræning omfatter lavasten, sten eller grus.

Planterødder trives ikke, når de sidder i overskydende vand, så det er vigtigt, at du sørger for god dræning, så vandet løber ud.

7. Lav kvalitetskompost

I betragtning af, at æggeskaller indeholder høje niveauer af calcium og essentielle mineraler, er disse den perfekte tilføjelse til din kompostbunke. Du skal blot knuse dine æggeskaller i små stykker, før du smider dem i bunken.

Faktisk, jo finere du knuser dem, jo ​​hurtigere vil de nedbrydes og nedbrydes.

Det vil ikke kun frigive calcium over tid, men det vil hjælpe med at lufte jorden for at hjælpe fugten med at cirkulere bedre - forbedring af den overordnede kvalitet af din muld.

8. Drys rundt i haven for at afskrække skadedyr

Udover at være en god gødning til planter, er æggeskaller også et godt afskrækkende middel mod almindelige haveskadedyr.

Bløde insekter som snegle hader teksturen ved at kravle hen over skarpe stykker æggeskal og vil holde sig langt væk.

Så hvis du vil beskytte dine hjemmedyrkede grøntsager eller planter mod at blive gumlet på, skal du blot knuse et par æggeskaller og sprede dem rundt i din have.

9. Fodr fuglene

Hvis du ønsker at tiltrække fugletil din have eller har foderautomater, er æggeskallerne en nærende tilføjelse til deres foder. Du skal blot knuse æggeskallerne i små, mundrette stykker, før du drysser det i foderblandingen eller i en passende beholder.

Disse vil være et meget nærende og solidt måltid til vilde fugle og endda kyllinger.

Kilde: Tom's Guide

Mest Læste

Annonce