Når grillsæsonen er på sit højeste, frister det at ignorere madresterne på risten og blot lukke låget med ordene: ”Det klarer jeg næste gang.”
Men måske skulle du alligevel investere lidt ekstra tid efter hvert grillmåltid – især hvis du ikke ønsker at starte næste grillfest med at skrabe sidste måneds koteletter af.
Rengøring af grillristen behøver hverken at være kompliceret eller fyldt med kemikalier. Niina Silander, ekspert hos Martta-forbundet, minder over for det finske medie Kotiliesi om, at hårde ovnrensere ikke har noget at gøre på grillristen.
Faktisk behøver du sjældent andet end en god, gammeldags stålbørste. En hurtig børstning efter hver gang, og du er klar igen.
Gasgrill er endnu nemmere
Hvis du bruger gasgrill, kan du gøre rengøringen endnu lettere ved at skrue op på fuld varme i fem minutter efter måltidet. Det brænder nemlig fedt og madrester væk, hvorefter du blot skal børste asken af.
Det er normalt ikke nødvendigt med vand, men hvis du virkelig har brug for at skrubbe, kan lidt varmt vand gøre underværker. Det er dog vigtigt, at hvis du bruger vand, så skal du tænde grillen igen bagefter for at tørre risten – du ønsker ikke en rusten overraskelse næste gang.
En gang imellem anbefaler Niina Silander en lidt grundigere behandling med rapsolie. Smør et tyndt lag på risten, tænd grillen på højeste blus, og luk låget. Når røgen stopper efter 20-30 minutter, har du en perfekt imprægneret, non-stick grillrist.
Sådan håndterer du rust
Men hvad hvis du allerede har overset rengøringen for længe og risten er blevet rusten?
Her er Niina Silanders geniale husmoderråd: Lav en pasta af hvid eddike og salt, og skrub risten grundigt. Men pas på! Eddiken er kun beregnet til nødsituationer, for ellers risikerer du at beskadige støbejernets stegeevne.