Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Regnfuldt år skaber plage af husstøvmider: 10 gode råd til at undgå dem

Hus og have

14/11/2023 09:26

J. Bøgen

Hvis dine øjne, lunger og din næse har været mere plaget end normalt, er der måske en årsag til det.

2023 er et år med vand på alle fronter. Med over 761 millimeter regn registreret allerede før årets afslutning, overgår 2023 tidligere års nedbørsrekorder.

Dette har resulteret i tårnhøje luftfugtighedsniveauer og det høje luftfugtighedsniveau har skabt ideelle betingelser for husstøvmider i de danske hjem, især i senge, linned, møbler og tæpper.

Konsekvensen af store mængder af husstøvmider kan være allergiske symptomer fra øjne, næse og lunger med hertilhørende flere sygedage. 

Kristina Andersen er stifter og indehaver af Astma Allergi Shoppen. Siden 2011 har hun dedikeret en stor del af sin tid til at researche allergener, herunder en af de mest udbredte kilder til allergi; husstøvmider.

”Det våde vejr har absolut alvorlige konsekvenser for allergikere og astmatikere. Husstøvmider, der er blandt de mest almindelige årsager til allergi i Danmark, stortrives ved et højt luftfugtighedsniveau på 70-80 procent. Med det nuværende fugtniveau oplever vi en klar stigning af miderne i de danske hjem. Det medfører øget forekomst af allergiske reaktioner som snue, øjenkløe, astma og i visse tilfælde forværring af eksem.”

Kristina oplever ekstraordinær travlhed i øjeblikket, netop på grund af de vejrforhold vi oplever i øjeblikket.

”Da de usædvanligt våde vejrforhold har medført en betydelig stigning i antallet af husstøvmider, giver det også sig selv, at vi har mere travlt end normalt. Vi ser en klar stigning af særligt familier med børn, der kontakter os og søger råd og vejledning, til at bekæmpe husstøvmiderne. I mange af tilfældene står det så skidt til, at familierne bliver nødt til at investere flere timer i rengøring end normalt på ugentlig basis."

Derfor kommer Kristina også med en klar opfordring til familier med børn:

"Familier med børn bør være ekstra opmærksomme og endnu vigtigere er det med børn i familien, at bekæmpe mængden af husstøvmider i hjemmet i tide. Det er nemlig mængden af husstøvmider der kan udløse de allergiske og astmatiske symptomer. Og mindre børn har som bekendt mindre modstandsdygtighed."

10 ting man kan gøre for at sikre hjemmet mod husstøvmider

Husstøvmider kan være vanskelige at bekæmpe, da de trives i varme, fugtige miljøer og lever af døde hudceller fra mennesker og kæledyr.

Derfor har Astma Allergi Shoppen udvalgt de ti mest effektive metoder til at mindske og forebygge husstøvmider i hjemmet.

1. Regelmæssig støvsugning

Støvsug hjemmet ofte, især på steder hvor miderne trives, såsom i og omkring sengemiljøet, i møbler og tæpper.

For at fange og tilbageholde de mindste mide-partikler, bør man bruge en støvsuger med et HEPA-13 eller 14 filter, et ekstraordinært kraftig sug, en tæt konstruktion og med mulighed for at bruge poser med lukning. 

2. Vask sengetøjet ved høj temperatur

Vask sengetøj, puder og dyner regelmæssigt ved mindst 60 grader, for at dræbe mider og deres æg.

Kør også gerne tekstilerne igennem et ekstra skylleprogram. 

3. Brug allergivenlige dyner, puder, lagner og sengetøj

Sørg for at dyner, puder, lagner og sengetøj kan vaskes ved 60 grader. At de desuden ikke indeholder nogle former for kemi eller allergifremkaldende stoffer og at våret/betrækket har en høj trådtæthed.  

Tip: Tjek hvor tætvævet hjemmets sengetøj, dyner og puder er: Forskning har vist at tekstil med en TC-værdi (trådtæthed - thread-count) over 246, forhindrer at husstøvmider kan trænge i gennem. Har man sengetøj og dyner der har en værdi under 246, er man altså ikke beskyttet mod husstøvmider.

4. Brug allergivenlige pude- og madrasovertræk

Specialdesignede mideresistente overtræk kan forhindre mider i at trænge ind i dine dyner, puder og madrasser.

På den måde kan man forebygge at miderne tager ophold i tekstilerne og man kan forebygge at de formerer sig. 

5. Reducer luftfugtigheden

Husstøvmider kan ikke overleve i tørre miljøer. Hold luftfugtigheden under 45 procent ved at bruge en affugter og sørg generelt for god ventilation.

Damp bidrager til et fugtigt miljø - tænk over luftfugtigheden når du laver mad, går i bad, vasker og tørrer tøj. Kan du holde dampen og fugten nede i dine daglige gøremål, vil det hjælpe med at holde husstøvmiderne væk.

Tip: Brug et hygrometer til at måle luftfugtigheden. Uden et hygrometer kan man ikke spå om, hvorvidt luftfugtigheden i hjemmet skaber gunstigere forhold for husstøvmiderne.

6. Invester i en luftrenser

Mens man selv kan tage sig sine forholdsregler for at bekæmpe husstøvmider, som ved rengøring og vask, er det en proces der kan være meget tidstagende. Derfor er det bestemt værd at kigge efter løsninger der kan hjælpe mod et sundere indeklima uden man selv skal investere tid.

Her er en luftrenser en mulig investering, da den sørger for lavere niveauer af husstøvmider i hjemmet.

Vær dog opmærksom på at vælge en luftrenser der bruger et HEPA-13 eller 14 filter, har en mekanisk filtreringsmetode, har opnået én eller flere allergi-certificeringer samt ikke udleder ozon.

Tip: Undersøg hvor mange kvadratmeter (m2) luftrenseren kan dække, for at finde en model der passer til rummets størrelse.

7. Undgå tunge tekstiler som tæpper og gardiner

Hårde gulve som træ eller fliser samler mindre støv end tæpper.

Rullegardiner eller persienner kan være lettere at holde rene end tunge stofgardiner.

8. Værk opmærksom på børnenes legetøj

Bamser og krammedyr er eminent gode til at samle støv og tilbyde gode skjulesteder for mider.

Vælg materialer der er nemme at rengøre og hold børnenes legetøj uden for sengen i alle tilfælde.

9. Sov på en latex madras

Latex madrasser er kendt for at være mindre indbydende for husstøvmider, da de har en mere solid og tæt struktur end traditionelle madrasser.

Det forhindrer miderne i at bore sig ind og yngle, således at de ikke kan formere sig i madrassen.

Endvidere er latex madrasser mere ventilerende, hvilket minimerer fugt og dermed støvmidernes overlevelsesbetingelser.

10. Anvend hurtigtørrende håndklæder på badeværelset

Husstøvmider har brug for fugt for at overleve. Og er der noget der kan holde på fugten i lang tid, så er det brugte og våde håndklæder.

Ved at bruge hurtigtørrende håndklæder reduceres den tid, hvor fugt er tilgængelig i tekstilerne.

Dette kan også være med til at mindske risikoen for mider. 

Mest Læste

Annonce