Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hold haven fri for katte og ræve: Hjemmelavet spray virker som en drøm

Hus og have

01/06/2024 12:47

J. Bøgen

Den er billig at lave og helt fri for giftstoffer!

Hvis du har fået nok af lugtende ræve- og katteafføring i din have, vil dette billige trick være lige noget for dig.

Ræve og katte er regelmæssige besøgende i haver, og selvom nogle mennesker måske kan lide deres tilstedeværelse uden for deres hjem og nyde at se dem fra deres vinduer, kan de være til gene.

Udover at efterlade store mængder af stinkende afføring spredt rundt omkring på dine udendørs områder, hvilket kan være farligt for børn, er ræve også garant for at forårsage ødelæggelser og efterlade deres rod i store dele af haven.

De elsker at rykke dine dyrebare planter op og grave huller i græsplænen. De laver flugttunneler på det, de ser som deres territorium, samtidig med at de sprøjter deres duft ud, for at markere deres territorie.

De er også kendt for at tygge i næsten hvad som helst, der er efterladt udenfor. Sko og haveredskaber vil blive tygget. Affald og andres ejendele bringes ind i din have fra deres ekspeditioner, hvor de roder rundt i skraldespande og andre haver.

Derudover er der altid en risiko for, at de utilsigtet kan komme ind i dit hjem gennem en åben dør i de varmere måneder.

Ingen ønsker dem noget ondt, så enhver form for afskrækkelse skal være fri for kemikalier - og det er præcis, hvad en haveekspert har skabt med sin hjemmelavede opskrift, som katte og ræve hader.

Den unikke spray

Nøglen til eliksiren er lugten. De irriterende dyr har en meget følsom lugtesans, så man kan sige, at vi hævner os for al den stinkende afføring, de efterlader til os.

Alessandro Vitale er en bybonde fra London, hvor ræve er udbredt takket være det urbane byggeri, så han har masser af erfaring med at håndtere disse drilske pelsdyr.

Ifølge Express delte han en video online, hvor han forklarede, hvordan han kom på idéen til sit afskrækningsmiddel:

"Efter syv år eller deromkring, hvor jeg har haft med ræve at gøre, har jeg lært nogle tips til at undgå problemer i min have. Jeg fandt ud af, at planter med en stærk lugt er ideelle til at holde ræve væk fra din have."

Ingredienserne er let tilgængelige, og de er meget billige - samlet set koster de kun 10 kroner - hvilket sparer dig penge såvel som besvær med at rydde op efter de firbenede skabninger.

"Denne blanding af kraftigt duftende urter er kendt for at skræmme ræve og andre typer dyr væk," tilføjer Alessandro. "Blandt alle de hjemmelavede midler, jeg har prøvet, er dette hidtil det mest effektive. Og virkelig nemt at lave."

Det skal du bruge

For at lave hans unikke formel skal du bruge:

  • Ca. 1,4 l vand

  • Ca. 240 ml basilikumblade

  • Salvie

  • Fire fed hvidløg eller et løg

  • Friske geraniumblade (valgfrit)

  • Sprayflaske

  • Gryde med låg

  • Si

Sådan gør du

Varm vandet i en gryde, indtil det næsten koger. Tilsæt basilikumblade og geranium.

Skræl og hak derefter hvidløget (dette kan erstattes med en løg, hvis du foretrækker det) og salvien, og tilsæt begge dele til gryden.

Skru ned for varmen og lad det det simre i 30 minutter. Lad det køle af, og sigt derefter blandingen ned i en anden beholder, så den potente eliksir.

Hæld væsken i sprayflaske og spray rigeligt rundt i din have, koncentreret på steder, hvor du regelmæssigt har set dyrene, samt langs kanter og planter.

"Gentag processen hver anden uge, når duften aftager, eller efter kraftig regn," råder Alessandro.

Mest Læste

Annonce