Efter en tur i skoven eller en picnic på engen kan du få mere med hjem end blot gode minder. Flåter er små, men de kan skabe store problemer, hvis de bider sig fast.
Ofte mærker du det ikke engang – flåtens spyt bedøver nemlig huden som en usynlig tryllekunstner.
Typisk afslører flåten sig selv som en lille sort eller brun prik på huden – et levende vedhæng, der sætter sig fast, hvor det er lunt og fugtigt: knæhaser, armhuler, bag ørerne eller i hårbunden.
Det skriver Stirileprotv.
Sådan fjerne du flåter korrekt
Hvis flåten allerede er faldet af, kan der være en lille rød plet tilbage. Det er som regel ret harmløst og forsvinder efter et par dage.
Men bliver området meget rødt, hævet eller begynder at ligne en dartskive, så er det tegn på noget mere alvorligt – og så er det en tur til lægen.
Flåter foretrækker lune steder som bag knæ, i armhuler, bag ørerne og hovedbunden.
Finder du en flåt, skal du dog ikke gå i panik. I stedet skal du finde en pincet med spidse ender, gribe om flåten helt nede ved huden og trække langsomt og lige op.
Ikke noget med at vride eller hive, som var det et plaster.
Symptomer
Når flåten er ude, er det vigtigt, at du renser området godt med sæbe og vand. Har du en antibiotikacreme i skuffen, kan du klatte lidt på for god ordens skyld.
Derfra gælder det om at holde øje. Et rødt udslæt, feber, hovedpine eller ledsmerter i dagene efter bør få dine alarmsystemer til at bimle.
Selvom de fleste flåtbid bare er irriterende små hilsner fra naturen, kan nogle overføre ubehagelige sygdomme.
En flåt er ikke noget at spøge med, men den er heller ikke en katastrofe, hvis du håndterer den rigtigt.
Husk også altid, at det bedste forsvar stadig er lange bukser, sokker i sandalerne og et grundigt flåttjek, når du kommer hjem fra det grønne.