Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vigtige huskeregler: Sådan skal du klippe græsset første gang efter vinteren

Hus og have

14/03/2024 10:34

J. Bøgen

En god start giver dig de bedste muligheder for at få en flot og frodig plæne det næste halve år!

Når fuglene pipper, forårssolen skinner og selv ukrudtet er begyndt at vokse op i bedene, så er det fristende at komme ud med sin plæneklipper, så du igen kan få en flot kortklippet græsplæne, der gør børnene glade og naboerne misundelige.

Men du skal være sikker på et par ting før, du kører ud med plæneklipperen, og du skal også indstille den korrekt, for ellers kan du gøre dig selv og græsset en bjørnetjeneste.

Værktøjsproducenten TEXAS, der blandt andet producerer plæneklippere, opfordrer først og fremmest til, at du sikrer dig, at din plæneklipper fungerer korrekt efter en vinter i skuret, men dernæst er det på tide at tjekke selve plænen.

Vejret afgør det

Før du slår græsset første gang, skal det nemlig være i tydelig vækst. Normalt vil det være i starten af april, men det afhænger helt af vejret.

Helt lavpraktisk skal så skal jordtemperaturen skal være mellem 7-8°, og græsset være minimum 6 cm.

Det er imidlertid relativt ift. hvor lang, græsplænen har været vinteren igennem, så det vigtigste er, at du kan se, græsset er begyndt at vokse.

Klip højt

Det lyder måske kontraproduktivt, at du skal klippe græsset højt, men det er nødvendigt, hvis du vil have en flot græsplæne, hvor græsset har kontrollen og ikke mosset.

Du skal altid maksimalt klippe 1/3 af græssets højde, og her i starten af året bør din klippehøjde altid være minimum 4 cm.

Nogle plæneklippere har central højdejustering, så det er nemt at sætte klippehøjden korrekt. Det hjælper dig med at fremme græssets vækst ved at klippe græsset højt, så det bevarer en god fotosyntese og en god vækst. Derved bør det stå højere end evt. mos, så det kan suge rigeligt med lys til sig og gro.

Over tid kan du langsomt sænke klippehøjden, så din græsplæne bliver kortere og kortere, men du bør altid maksimalt klippe 1/3 af højden af. Og har du meget mos, så kan du efter de første klipninger - og græsset er i god vækst - sætte ind med en mosfjerner eller plænelufter, så du giver din græsplæne endnu bedre betingelser.

Disse enkle råd og huskeregler kan hjælpe dig og din græsplæne til at blive flottere og grøn hele året. Det gælder jo om at få en god start!

Mest Læste

Annonce