Hver fjerde vælger blev hjemme i Frankrig: Valgdeltagelse historisk lav

Ni procent af de franske vælgere afgav ugyldig stemme ved søndagens valg. Knap hver fjerde blev hjemme.

En tredjedel af de franske vælgere undlod at træffe en beslutning om, hvorvidt Emmanuel Macron eller Marine Le Pen skulle være Frankrigs næste præsident. 
 
En ud af tre vælgere undlod således enten at stemme eller afgav en ugyldig stemme ved søndagens præsidentvalg. 
 
Det er den højeste andel i næsten et halvt århundrede. 

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

24,52 procent af vælgerne undlod at afgive deres stemme. Det viste officielle optællinger, da 80 procent af stemmerne var talt op. Det er den højeste andel siden præsidentvalget i 1969. 

Derudover havde ni procent af alle registrerede vælgere stemt blankt eller afgivet en ugyldigt stemme. Til sammenligning afgav blot to procent ugyldige stemmer ved første runde af præsidentvalget. 
 
 
- Dermed har en ud af tre franskmænd valgt ikke at vælge mellem de to kandidater. Det er virkelig meget for et præsidentvalg, siger Anne Jadot, der er professor ved universitetet i Lorraine. 
 
Emmanuel Macron sejrede sikkert ved søndagens valg med omkring 65 procent af stemmerne. 
 
Men for første gang siden 1969 var valgdeltagelsen ved den afgørende anden runde af valget lavere end i første runde. 
 
- At der var en kandidat fra det yderste højre i anden runde udløste ikke nogen stor mobilisering i forhold til første runde, hvilket står i kontrast til valget i 2002, siger Anne Jadot. 
 
Hun henviser til valget, hvor de franske vælgere på tværs af partierne stemte på den konservative Jacques Chirac for at blokere for Marine Le Pens far, Jean-Marie. 
 
Ved valget i 2002 undlod kun godt 20 procent af vælgerne at stemme på valgdagen. 
 
Chokeffekten ved at have en kandidat fra den yderste højrefløj udeblev ved dette valg, da Le Pens kandidatur var ventet, vurderer Anne Jadot. 
 
/ritzau/AFP
Emneord: Stemmeprocent, Frankrig, Udland, Præsidentvalg, Emmanuel Macron, Marine Le Pen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 03.01.14 Bæredygtighed
  Stigende valgdeltagelse blandt socialt udsatte

  Valgdeltagelsen i socialt udsatte boligområder steg markant under kommunalvalget i november sidste år. Dermed ser valgkampagner som Stemmer på Kanten ud til at have haft effekt. Lisbeth Zornig Andersen glæder sig over resultaterne.

 • 14.08.13 Politik
  De unge vælgere får særligt fokus

  Forberedelserne til kommunalvalget i november er i fuld gang i Haderslev Kommune. Der skal blandt andet gøres en særlig indsats for at få førstegangsvælgerne til at sætte et kryds.