PA Savværk har leveret kvalitetstræ til danske møbelproducenter i en menneskealder, blandt andet til Y-stolen. Det kræver gode råvarer fra de danske skove. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø

”Hvis vi vil producere træ i Danmark, skal vi gøre det ordentligt”

Danske virksomheder har en konkurrencefordel i forhold til udlandet: Vi gør tingene bæredygtigt og ordentligt. Det kommer til at gøre en forskel i den sidste ende, når vi alle skal konkurrere på bæredygtighed, siger fynsk savværk, som har fået hjælp til mere bæredygtighed i EU-projekt.

I 135 år er der rullet træ til gulve og kvalitetsmøbler ud fra det hæderkronede PA Savværk i Korinth på Sydfyn, men tiden er en anden end i 1885. I dag stilles der krav om grøn omstilling, bæredygtige produkter og råvarer samt cirkulær økonomi, og det stiller store krav til virksomheden.

Men den grønne omstilling rummer også enorme muligheder, lyder det fra direktør Kim Axelsen, som har drevet familiefirmaet siden 2006 og netop har gennemført en omfattende cradle-to-cradle-certificering med hjælp fra et grønt strukturfondsprojekt.

For ham er der flere bundlinjer i grøn omstilling og bæredygtighed: Det kan betale sig i længden, vi skylder miljøet det, og vi vil gerne.

"Hvis vi vil producere træ i Danmark, skal vi gøre det ordentligt. Og vi vil gerne være med til at tage et samfundsansvar og leve op til de krav, som en certificering stiller,” siger Kim Axelsen.

Ambitiøse grønne mål

PA Savværk har også på andre punkter gennemført en grøn omstilling:

  • Virksomheden har siden januar 2020 kørt på 100 pct. grøn strøm, og dieseldrevne køretøjer udfases gradvist til fordel for el.
  • Mange års arbejde med energibesparelser har fået en ekstra skrue med overgang til LED-pærer, bedre isolering, tilpasning af maskinstørrelse til det reelle behov og et skift til en dampløsning, der bruger mindre energi.
  • Desuden arbejder PA Savværk på en bedre udnyttelse af restprodukter i forarbejdningen, fx til lister, og i 2021 bliver der sat fokus på affaldssortering. 

På langt sigt har PA Savværk endnu større grønne ambitioner om cirkulær anvendelse af gulve og nye træsorter. Når et plankegulv efter et langt liv tages op, skal det kunne genanvendes og få et nyt liv. Desuden introducerer savværket i 2021 en ny type produkter baseret på nåletræ. Håbet er at få danskerne til at købe flere gulve produceret fra nåletræ, som vokser ca. dobbelt så hurtigt som traditionelt løvtræ og dermed binder mere CO2 i produkterne.

"Det er ambitiøse mål, men det bliver vigtigt i forretningen fremover. Den bæredygtige skov kan ikke stå alene, for kunderne vil i fremtiden gerne betale for at bidrage til bæredygtigheden, men de vil også gerne vide, hvor meget bæredygtighed der er i det enkelte produkt,” slutter Kim Axelsen.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også