Hvorfor skal socialøkonomi på dagsordenen?

LOS – landsorganisationen for sociale tilbud er taget på Folkemøde med missionen om at lytte, lære og tage noget med hjem. Eftertanker er essensen af debatten. ”Socialøkonomi- fuser eller fremtid”. Illustrationen er en gave til Brian Mikkelsen.

LOS arbejder for at skabe flere jobtilbud, arbejdspladser og uddannelsesmuligheder til borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

På kanten af arbejdsmarkedet er tit et helt liv på kanten. Oftest et sted uden fodfæste og med ingen eller dårlig arbejdslivserfaring. Udsatte og sårbare skal derfor mere end blot rummes på det eksisterende jobmarked. En jobindsats for denne målgruppe forudsætter, at vi skaber plads og tid til at det enkelte menneskes ressourcer kommer i spil – i det omfang det er muligt. At vi stiller krav og forventninger, som er rimelige og udviklende. Her ser vi, at de socialøkonomiske virksomheder kan spille en afgørende rolle. I særdeleshed ved at borgeren får fodfæste, bliver en del af et almindeligt ligeværdigt arbejdsfællesskab, men i det tempo og med den støtte der gør, at arbejdsindsatsen kan opretholdes.

Mange af LOS’ medlemsvirksomheder arbejder mere eller mindre socialøkonomisk, uden egentlig at have defineret sig som en socialøkonomisk virksomhed. LOS´ medlemsvirksomheder understøtter job- og arbejdsmarkedsindsatsen, men vi er overbeviste om, at virksomhederne på det specialiserede socialområde i endnu højere grad kan understøtte kommunerne. Bl.a. ved at skabe flere socialøkonomiske virksomheder, der understøtter beskæftigelsesindsatsen i kommunerne.

På Folkemødet var 4 af Danmarks mest markante profiler inden for socialøkonomi sat i stævne for at debattere og udfolde perspektiverne i socialøkonomi. Ikke overraskende kunne de samstemmende konstatere at socialøkonomien er en samfundsmæssig gevinst generelt–  men også som arbejdsmarkedsindsats overfor de sårbare og udsatte mennesker. Herfra tager vi deres budskaber videre til Brian Mikkelsen. For alle mennesker har ret til en kollega.
 

Postkort til Brian Mikkelsen

Hvorfor skal vi prioritere de socialøkonomiske virksomheder? Hvad kan de bidrage med?

Tænk i og brug FN’s verdensmål 11, 3, og 17. Socialøkonomiske virksomheder kan være et strategisk greb i opfyldelse af disse mål.
Annie Ehlers, direktør Insp!


Det skaber et bedre og rigere samfund for os alle, hvis alle får lov til at være med i et arbejdsfællesskab.
Line Barfod, partner Foldschack, Forchhammer, Dahlager & Barfod

Verdensmål 17– og de andre verdensmål: brug de socialøkonomiske virksomheder
Hanne Danielsen, direktør Grennessminde

Vækst og velvære!
John Kvistgaard, projektleder i socialøkonomi Silkeborg kommune

 

LOS på DenOffentlige.dk LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud har som mission at arbejde for at styrke medlemmernes driftsvilkår og muligheder for at gøre en positiv forskel for udsatte børn, unge og voksne i Dan...
Aktivitet: Artikler: 66 | Events: 3 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 06.07.20 Social
  App hjælper ledige med jobsamtaler

  Som den første kommune i Danmark giver Frederiksberg ledige borgere mulighed for at øve sig i at gå til jobsamtaler via en app. Målet er at få flere i arbejde.

 • 01.07.20 Social
  Alle ansatte i plejesektoren skal testes for COVID-19

  For at overvåge smitten og beskytte de mest sårbare danskere mod COVID-19, skal ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen fremover testes jævnligt – ud over de særlige testindsatser ved smitteudbrud. Det har KL, Danske Regioner og regeringen aftalt.

 • 01.07.20 Social
  Penge til minimumsnormeringer skal bruges på pædagoger og ikke ufaglærte

  En ny undersøgelse viser, at det er afgørende for forældre, at det er pædagoger, der bliver ansat, når normeringerne i daginstitutionerne skal løftes de kommende år.

 • 30.06.20 Social
  Husk børn og unges positive fællesskaber

  Under corona har børn og unge ikke kunnet deltaget i fritidsinteresser og været sammen, som de plejer. Hverdagen er nu mere normal, og flere aktiviteter er åbnet igen. SSP-samarbejdet i Norddjurs Kommune opfordrer til, at børn og unge ikke alene er sociale i det digitale univers, men også er aktive sammen og får fælles oplevelser - både i sommerferien og i det nye skoleår.

 • 26.06.20 Social
  Ikke-vestlig indvandring koster de offentlige finanser 33 milliarder kroner

  Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere indebærer i 2017 en nettoudgift for de offentlige finanser på 33 milliarder kroner, viser en ny analyse fra Finansministeriet. Året før var udgiften 37 milliarder.