Her er der DGI landsstævne i 2016. Foto: Bent Nielsen

Idrætspolitik: Danmark står stærkere internationalt

Danmark har fået mere idrætspolitisk indflydelse. Danmark er nu med i top-10 i Europa og kravler på trods af sin beskedne størrelse op som nummer 24 på verdensplan. Rusland og Japan avancerer markant.

DIF vedtog i 2015 en international strategi, ’Dansk idræt tager internationalt ansvar’. Den indebar blandt andet, at Danmark skulle arbejde aktivt for at sikre sig større international idrætspolitisk indflydelse, og strategien ser ud til at virke. I den seneste udgave af DIF’s Idrætspolitiske Magtbarometer, der giver et overblik over de enkelte landes internationale idrætspolitiske indflydelse, avancerer Danmark to pladser på den europæiske rangliste. Danmark ligger nu trods sin beskedne størrelse på en 10.-plads.

”Hvis vi i dansk idræt skal have vores dagsordenen om nedbringelse af korruption, større åbenhed og bæredygtighed i sportsevents igennem, så kræver det, at vi sidder med ved de borde, hvor beslutningerne træffes. Derfor er det meget positivt, at vi oplever, at flere og flere danske idrætspolitikere bliver valgt ind på vigtige poster,” siger Poul Broberg, chef for public affairs i DIF.

Han præsenterede resultaterne fra DIF’s Idrætspolitiske Magtbarometer på DIF’s kongres, DIF18, fredag eftermiddag.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

I forbindelse med udarbejdelsen af magtbarometeret har DIF kigget på sammensætning af bestyrelserne i samtlige internationale idrætsorganisationer og -forbund. Bestyrelsesposterne er blevet vægtet forskelligt i opgørelsen, så en præsident for den internationale olympiske komité eksempelvis tæller 10 gange så meget som en bestyrelsespost i et europæisk forbund for en ikke-olympisk idrætsgren.

Global fremgang for Danmark
Opgørelsen viser, at Danmark også på den globale idrætspolitiske scene er på vej fremad. På den globale rangliste avancerer Danmark således fire pladser og ligger nu nummer 24. Det er tredje gang, DIF udgiver Det Idrætspolitiske Magtbarometer, og siden den første udgivelse (2013) er Danmark på den globale rangliste avanceret hele 12 pladser.

Siden den seneste udgave af magtbarometeret er det blandt andet lykkedes Kim Andersen at blive valgt som præsident for den internationale sejlunion og DIF-formand Niels Nygaard er blevet valgt som næstformand for de europæiske olympiske komitéer.

”Vi bilder ikke os selv eller andre ind, at vi kan ændre tingenes tilstand i alle forbund og organisationer med et fingerknips. Men vi tror på, og vi kan også se, at vi kan gøre en positiv forskel, når vi er til stede. Derfor kommer vi også til at fortsætte arbejdet med at få danske idrætspolitikere valgt ind på betydningsfulde poster,” siger Poul Broberg.

DIF støtter udvalgte danske idrætspolitikere økonomisk og administrativt i deres arbejde for at blive valgt ind på internationale poster. Desuden har DIF dannet en idrætslederuddannelse i samarbejde med Sverige, Norge, Finland, Sverige og Holland – alle lande, der deler værdier med Danmark.

Japan og Tyskland på vej frem
Det er fortsat Italien, som ligger nummer et på den europæiske rangliste, mens duksepladsen på den globale rangliste endnu engang indtages af USA. Generelt har de vesteuropæiske lande det dog svært, mens især et land som Japan stormer frem. 

Japanerne, der er værter for det næste OL i 2020 (Tokyo), avancerer fem pladser til en syvendeplads på den globale rangliste. Det er også bemærkelsesværdigt, at Rusland på samme rangliste kravler fem pladser frem til en andenplads på trods af den store russiske dopingskandale, som resulterede i, at den russiske olympiske komité blev udelukket fra vinter-OL tidligere på året.

Danmark er fraværende i administrationen
Som noget nyt er det i forbindelse med 2017-udgaven af Det Idrætspolitiske Magtbarometer også blevet set på administrationerne i de internationale idrætsorganisationer og -forbund og ikke kun bestyrelserne. Det er ofte i administrationen, at magten er centreret, og her ligger der et stykke arbejde og venter, hvis Danmark også skal gøre sin indflydelse gældende her.

Ud af 79 poster som generalsekretær/direktør er kun en enkelt af dem således besat af en dansker (Thomas Lund i det internationale badmintonforbund). Opgørelsen viser, at det tilsyneladende er en meget stor fordel, hvis man har engelsk, fransk eller tysk som modersmål. Sverige er det eneste land, hvor et af disse tre sprog ikke er førstesproget, som har mere end en post som generalsekretær/direktør.

Rapporten om DIF’s Idrætspolitiske Magtbarometer kan downloades via linket nedenfor. På DIF’s hjemmeside på adressen https://www.dif.dk/da/politik/powerindex kan man gå på opdagelse i tallene fra undersøgelsen.

Europæisk rangliste

1. Italien (-)
2. Storbritannien (-)
3. Rusland (+2)
4. Frankrig (-1)
5. Tyskland (-1)
6. Spanien (-)
7. Schweiz (-)
8. Holland (+1)
9. Sverige (+1)
10. Danmark (+2)

Global rangliste

1. USA (-)
2. Italien (+2)
2. Rusland (+5)
4. Frankrig (-2)
5. Storbritannien (-2)
6. Tyskland (-1)
7. Japan (+5)
8. Canada (-3)
9. Australien (-6)
10. Spanien (-2)
------
24. Danmark (+4)

 

Emneord: DIF, Danmarks Idræts Forbund, Idrætssamarbejde, Poul Broberg, 080518
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 14.12.17 Velfærd
  DGI: Lovændring gør det nemmere at være frivillig

  DGI og DIF glæder sig over den lovændring, Folketinget har vedtaget, som gør det nemmere at være frivillig.

 • 06.09.16 Velfærd
  DIF og Forsvarsministeriet samarbejder om hjælp til sårede soldater

  Forsvarsministeriet har bevilget godt fem millioner kroner til det succesrige DIF Soldaterprojekt. Som en del af servicetjekket af veteranindsatsen udvides indsatsen nu til også at omhandle veteraner, der er blevet ramt psykisk efter at have været i krig.

 • 07.04.14 Velfærd
  Ny analyse af idrættens økonomi og struktur

  Revisionsfirmaet KPMG har kortlagt idrættens struktur og økonomi. Rapporten viser, at mange danskere dyrker idræt. De etablerede idrætsforbund har fortsat stor tilslutning, men et stigende antal danskere vælger også at dyrke idræt og motion uden for foreningerne. Samtidig påpeger analysen en række områder, hvor der er forbedringspotentiale.