Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bauhaus og Bilka beklager og ændrer praksis

Infrastruktur

01/6/21 8:32

Theis

Igen-igen kan fagbladet Elektrikeren dokumentere farlig rådgivning fra forhandlere af ladestandere til elbiler

I løbet af 2020 bragte fagbladet Elektrikeren en række artikler om klamphuggeri og farlig vejledning fra forhandlere af ladestandere til elbiler. Artiklerne førte blandt andet til en styrket vejledning fra Sikkerhedsstyrelsen, som i Elektrikeren har slået fast, at installation af ladestandere er autorisationskrævende arbejde.

Forsikringsbranchen har bekræftet, at kunderne selv hænger på regningen, hvis huset er brændt ned, fordi man har leget gør-det-selv-elektriker. Nu kan Elektrikeren endnu en gang dokumentere farlig rådgivning fra forhandlere af elbil-ladestandere, som nu også byggemarkeder og supermarkeder sælger til private kunder.

Til spørgsmålet ’Må jeg selv opsætte min ladestander’ til chatboksen hos byggemarkedet Bauhaus’ kundesupport lyder svaret: 

’Hvis du er kyndig med elektronik, skulle det ikke være et problem’.

Hos kundesupporten hos supermarkedet Bilka lyder svaret:

’Ja, det tænker jeg godt du må, hvis du kan bestille uden montering/kontakte os efter bestilling og sige du selv klarer det’.

I Dansk El-Forbund er teknisk konsulent Martin Mortensen, der selv har set nedbrændte carporte efter forkert opladning, bekymret:  

"Der er en god grund til, at opsætning af ladestandere er autorisationskrævende arbejde. Det kræver både grundlæggende el-teknisk viden og kendskab til kravene i både Fællesregulativet, Installationsbekendtgørelsen og de underliggende installationsstandarder."

Hos installatørerne i Tekniq Arbejdsgiverne påpeger underdirektør Simon O. Rasmussen risikoen for både stød og elbrande, når installation af ladestik ikke udføres af autoriserede el-fagfolk.

"Det er nogle meget uheldige svar. Ladestik er ikke ’gør det selv arbejde’, og det er kun lovligt og sikkert installeret, når det opsættes af en autoriseret el-virksomhed."

Bauhaus og Salling Group, der driver Bilka og Føtex, som begge sælger elbil-ladestandere, beklager og lover at stramme op:

"Vores chef for Kundesupport har nu taget dette eksempel op med medarbejderne, så vi kan undgå lignende i fremtiden. Vi har desuden rettet det på vores hjemmeside, således at der på disse produkter står anført, at de kræver installation af autoriseret el-installatør," lyder det fra presseafdelingen i Bauhaus.

Hos Salling Group lyder svaret fra den presseansvarlige:

Jo – vi skal naturligvis vejlede korrekt. Det er vi meget opmærksomme på. Som det fremgår af svaret, har vores medarbejder i dette tilfælde været en anelse for ivrig med råd og vejledning – og i stedet for at lade den bero på, hvad vedkommende tænker og tror, ville det have været bedre at spørge en kollega, såfremt der var tvivl, som det er tilfældet her. Det sørger vi for at indskærpe – og vil samtidig fremhæve det ved selve købet af en ladestander, så alle kunder, der kigger på produktet på Bilkas hjemmeside, bliver gjort opmærksom på, at installation skal foretages af en autoriseret el-installatør.  

Annonce