Det lyder som en dårlig joke, men det er blevet tid til endnu en pilotstrejke. Foto: Shutterstock
Det lyder som en dårlig joke, men det er blevet tid til endnu en pilotstrejke. Foto: Shutterstock

Fredag går 5000 piloter i strejke - kan skabe kaos op til weekenden

Infrastruktur

01/09/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Sommeren er reelt forbi, men rejsekaosset fortsætter i luftfarten.

Undertegnede har efterhånden skrevet en lignende overskrift så mange gange, at han kan gøre det i søvne.

Ikke desto mindre er det nu tid til endnu en pilotstrejke i denne mildest talt kaotiske sommer, hvis vi ser på flyselskaberne.

Fredag går 5000 piloter fra det tyske Lufthansa nemlig i strejke, og ifølge en talsperson fra piloternes fagforening vil det ramme alle Lufthansas afgange i Tyskland.

Det skriver TV 2.

I skrivende stund er der ikke meldinger om forsinkelser eller aflysninger på Lufthansa-fly hverken til eller fra lufthavnene i Kastrup og Billund, men det kan altså hurtigt nå at ændre sig.

Lufthansa har lavet en "SAS"

Strejken kommer i kølvandet på længere tids forhandlinger, hvor piloterne har krævet en lønstigning på 5,5 procent i år og automatiske lønstigninger i takt med inflationen fra og med næste år.

Samtidig er piloterne bekymrede for, hvordan piloterne Tysklands største luftfartsselskab fremover skal ansættes.

Ifølge piloternes fagforening, Vereinigung Cockpit (VC), har de nemlig fået lovning på, at Lufthansas 325 fly kun skulle flyves af de cirka 5000 piloter og andenpiloter, der er dækket af en overenskomst.

Men under coronapandemien opsagde Lufthansa aftalen og oprettede i stedet et datterselskab ved navn Cityline 2. Her bliver piloter ansat til dårligere løn, og planen for Cityline 2 er, at piloterne i datterselskabet med tiden skal overtage en stor del af de europæiske flyvninger.

Altså de flyvninger, som VC havde fået lovning på, at deres piloter skulle tage sig af.

Og hvis du synes, manøvren med et datterselskab med dårligere vilkår lyder bekendt, så kan det skyldes, at en lignende situation var et af de store stridspunkter mellem piloterne og SAS under sommerens pilotstrejke.

Hårdt prøvede passagerer

I sommerferieperioden døjede Lufthansa også med strejker og aflyste afgange. I slutningen af juli var det nemlig Lufthansas ansatte i lufthavnene, der nedlagde arbejdet.

Det førte til, at 134.000 passagerer måtte ændre deres rejseplaner, da de omtrent 20.000 ansatte med en enkelt dags varsel indledte en strejke, der aflyste flere end 1000 afgange.

Lufthansa er Tysklands største luftfartsselskab og fløj i 2021 godt 46 millioner passagerer på i alt 456.000 afgange. Selskabet har i alt cirka 60.500 ansatte i Tyskland. Tallene kommer fra Lufthansas egen hjemmeside.

Tysklands luftfartsindustri har ligesom mange andre luftfartsindustrier i verden oplevet en kraftig mangel på medarbejdere i løbet af sommeren, fordi mange fandt arbejde i andre sektorer, da efterspørgslen på flyrejser kollapsede under pandemien.

Mest Læste

Annonce