Grøn omstilling med robotter i spidsen

Infrastruktur

24/2/20 11:13

Kristian V. Jensen

Danmarks første nationale robotstrategi bliver lanceret i dag. Strategien skal blandt andet være med til at sikre, at robotindustrien bidrager til den grønne omstilling, og at Danmark udnytter de potentialer, der er i at udvikle og bruge robotter.

På få år har Danmark etableret en af verdens førende robotindustrier. Det giver et stærkt dansk udgangspunkt for at høste de mange grønne gevinster, som robotterne tilbyder. For eksempel vil robotteknologi og en drone i luften over et præcisionsjordbrug kunne være med til at mindske brugen af sprøjtemidler og udledningen af næringsstoffer.

Robotter giver nye, grønne muligheder og kan spille en vigtig rolle for at skabe et mere bæredygtigt Danmark.

- Vi skal udnytte, at vi har en af verdens førende robotindustrier – og samtidig være med til at sikre, at den også bidrager med den grønne omstilling. Det skal strategien hjælpe til med. Det er fantastisk, hvor mange muligheder robotteknologi giver os. For eksempel bliver robotter og droner brugt, når vindmøller skal vedligeholdes eller repareres. Det forkorter den tid, hvor møllen står stille og ikke producerer energi. Det sænker omkostningerne og øger effektiviteten af den vedvarende energiproduktion i Danmark – og resten af verden, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Den nationale robotstrategi på uddannelses-, forsknings- og innovationsområdet sætter fokus på, at Danmark realiserer de store potentialer, der er i robotter. Strategien indeholder 11 fokusområder, der skal give gode uddannelses-, forsknings- og innovationspolitiske rammer for udvikling og brug af robotteknologierne i Danmark.

Som led i den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven for 2020 besluttede samtlige partier i Folketinget at løfte de offentlige investeringer i grøn forskning, udvikling og demonstration med 1 mia. kr. i 2020. Det gælder blandt andet robot- og droneteknologisk forskning, der kan fremme den grønne omstilling.

- Det er netop ved at få vores grønne forskning til at rykke for alvor, at vi har en chance for at nå vores klimamål. Ikke mindst de grønne teknologier spiller en helt afgørende rolle for vores grønne omstilling. Og robot- og droneteknologien går på mange måder foran med både et kæmpe potentiale og et højt ambitionsniveau”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Udover at kunne bidrage positivt til den grønne omstilling kan robotter hjælpe mange danske virksomheder, for eksempel ved at gøre deres produktion mere effektiv og med færre nedslidende løft. 

- Jeg glæder mig over, at vi i Danmark er blandt de førende i verden i udvikling af robotter og robotteknologi. Der er også rigtig gode erhvervsmuligheder i, at danske virksomheder i større grad anvender robotter. Det kan gavne fremtidens vækst og arbejdspladser i hele landet. I dag anvender cirka en tredjedel af danske industrivirksomheder robotter, men jeg tror, at der er et uudnyttet potentiale, også hos nogle af de små- og mellemstore virksomheder. Som et første skridt undersøger vi i øjeblikket, hvilke barrierer der kan være for brugen af robotter, så vi kan få mere viden om behovet for eventuelle erhvervspolitiske tiltag, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Dansk robotindustri består af virksomheder fordelt over hele landet med en særlig stærk koncentration af virksomheder på Fyn, hvor robotklyngen Robotics Alliance holder til. Derfor er det oplagt, at den første nationale robotstrategi bliver lanceret på Fyn. Det sker ved et arrangement hos Universal Robots i Odense, hvor uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen er på besøg.

Foto: Steen Brogaard, www.ft.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.