Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nu bliver det dyrere: Sætter priserne op med 10 % i gennemsnit

Infrastruktur

15/01/2024 10:29

J. Bøgen

Hvor dyrt, det bliver for netop dig, kommer an på de billetter, du gør brug af.

Siden 2022 har forbrugerne skulle betale mere for dagligvarer, brændstof, el m.m..

Nu er turen kommet til den kollektive trafik i Midtjylland, da Midttrafik fra d. 21. januar sætter priserne op med gennemsnitligt 10,3 procent.

Det skriver Midttrafik i en pressemeddelelse, hvor de tilføjer, at prisstigningerne ikke er højere end den generelle prisudvikling i samfundet set over en årrække, men kommer senere, fordi trafikselskaberne ikke løbende kan regulere priser i takt med højere udgifter, som andre brancher kan.

Priserne på den kollektive trafik følger det takststigningsloft, som Trafikstyrelsen fastsætter hvert år ud fra udgiftsudviklingen i de forrige år. Da både 2022 og 2023 var præget af høj inflation, har Trafikstyrelsen fastsat takststigningsloftet for 2024 til 10,3 procent.

Det betyder det for dig

Hvad det betyder for kunderne, afhænger af deres rejsemønster og hvilken billetform, de bruger.

Rejsekortkunder vil opleve den største stigning. Her stiger en tur på 2 zoner fra 19,50 til 22,50, mens turen stiger med 7 kroner, hvis den er på 5 zoner.

Rejsekortpriserne har ligget et godt stykke under prisen på en enkeltbillet, men bliver nu reguleret, så der kun er cirka 5 procents forskel. Enkeltbilletter stiger med 2 kr. uanset, hvor langt man rejser.

Er man fast pendler og har et pendlerkort betaler man 1-3 kr. mere per dag afhængig af antal zoner.

Til gengæld kan man fortsat rejse frit hele dagen i enten Aarhus eller Region Midtjylland til samme pris. Dagsbilletten vil fortsat koste 49 kr. for hele Aarhus Kommune og 99 kr. for hele Region Midtjylland efter 21. januar. Dagsbilletten er også et prisvenligt alternativ på de lange rejser på 10 zoner sammenlignet med enkeltbilletten og 11 zoner sammenlignet med et rejsekort.*

Det samme gælder Midttrafiks særlige pensionistkort på pap. Her kan pensionister i udvalgte kommuner fortsat købe et årskort til 385 kr., mens de andre kommuner kan købe et deltidspensionistkort til 195 kr. måned.

Alle Midttrafiks billetter til voksne og pensionister giver mulighed for at medbringe to børn under 12 år gratis.

Se hvad de nye priser betyder for dig på midttrafik.dk/priser

Mest Læste

Annonce