Stop for erhvervsmæssig udlejning af luksussommerhuse

Infrastruktur

12/3/20 5:31

Kristian V. Jensen

Fjorten ejere af tilsammen 23 luksussommerhuse fortrinsvis beliggende i de to nordsjællandske kommuner Halsnæs og Gribskov har modtaget varsel fra Erhvervsstyrelsen om at ophøre med erhvervsmæssig udlejning af deres kæmpesommerhuse. Ifølge lovgivningen skal sommerhuse nemlig primært benyttes af ejeren selv, og udlejningen skal være et supplement.

De pågældende sommerhuse ligger i henholdsvis Asserbo og Tisvildeleje/Vejby, og der er tale om kæmpemæssige sommerhuse på op til 300 kvadratmeter  med mellem18 og 24 sengepladser. De indeholder både spa, indendørs pool med modstrømsanlæg og vandruchebane, sauna, bar med køleskab,  XL-køkken, ligesom flere af husene er indrettet med to opvaskemaskiner, spilfaciliteter, projektor, og lærred. Samtidig er husene bygget i klynger, og Erhvervsstyrelsen vurderer, at ”husene er indrettet til og målrettet mod intensiv udlejning”.

En enkelt af ejerne har også fået varsel vedrørende tilsvarende luksushuse i henholdsvis Henne Strand og Bogense.

I sine varsler lægger Erhvervsstyrelsen blandt andet vægt på lejeindtægternes størrelse, udlejningens omfang og ejernes egen brug af de store luksussommerhuse.  

I varslerne skriver Erhvervsstyrelsen, at ejerne skal dokumentere, at de er ophørt med den erhvervsmæssige udlejning ved for eksempel at fremsende en ny skriftlig aftale med de udlejningsbureauer, og hvori der fremgår et udlejningsloft.

Ifølge Erhvervsstyrelsen vil ejerne modtage et egentligt påbud, hvis ikke den massive udlejning ophører ”med det samme eller på baggrund af en samlet plan”. I tilfælde af at ejerne ikke lever op til reglerne, vil Erhvervsstyrelsen kunne anmelde sagen til politiet.

Udover de 14 allerede sendte varsler er yderligere 26 lignende varsler, som mangler at blive færdigbehandlet, på vej til andre ejere af store luksussommerhuse.

Husene udlejes blandt andet af  Luksushuse.dk, Novasol A/S og DanCenter A/S.

Foto: Wikimedia Commons