EU-forbehold giver nu kriminelle endnu lettere spil i Danmark

Europa

27/7/18 5:00

Maja Kirstine Andersen

Europol har udviklet en ny app, der skal gøre det betydeligt lettere at stoppe kriminalitet, menneskesmugling og illegal immigration. Men vores EU-forbehold betyder, at Danmark ikke får adgang. I stedet får kriminelle incitament til at søge til landet.

I løbet af efteråret har Europol færdigudviklet en app til politiet i medlemslandene. Systemet hedder Quest og betyder, at betjentene på deres smartphone kan søge direkte i Europols database EIS (Europols Information System) efter personoplysninger, bilers registreringsnumre, pasnumre og meget andet, der kan hjælpe til hurtig identifikation og opklaring af kriminalitet. Det er selvsagt et stort fremskridt for politiet; man skal jo have fat i fuglen, før den er fløjet.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

 

Det er til gengæld rigtig dårligt nyt for kriminelle, menneskesmuglere og illegale migranter.

Danmark udelukket 

Men dansk politi får ikke denne mulighed. Vi er ikke med i Europol. Vi har en særaftale, hvor vi via danske forbindelsesofficerer i organisationen kan søge i databaserne. Det er en noget kringlet vej, der går fra patruljevognen til politistationen til rigspolitiet og derfra til Europol. Svaret skal ad samme kringlede vej tilbage igen. Kun enkelte medarbejdere i Rigspolitiet, der arbejder med terrorbekæmpelse og store internationale kriminelle organisationer som mafiaen, vil få direkte adgang til EIS. 

Ved afstemningen i 2014 om Danmarks såkaldte retsforbehold (undtagelsen fra det retslige samarbejde i EU) anbefalede Dansk Folkeparti sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance et nej. Især Dansk Folkeparti var meget optaget af suverænitetsafgivelse, ”glidebaneteorier” med mere. Mærkelige argumenter. Skal man indgå i et forpligtende samarbejde, må alle jo acceptere fælles regler.

DF går de kriminelles ærinde 

Nu bliver det sværere at være kriminel i EU's medlemslande. Så vil de kriminelle nok søge til Danmark, hvor chancen for at blive afsløret er mindre.

Vil Dansk Folkeparti gøre noget ved denne udvikling? Ellers risikerer de at gå de kriminelles ærinde.