Hvad har EU og de danske erhvervsuddannelser med hinanden at gøre?
Hvis man spørger mig, så rigtig meget. Hvis man spørger vores elever, så er jeg bange for, at svaret måske er lidt mere tøvende.
Ny Europa-sektion på DenOffentlige
Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.
Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.
Deres fokus er ofte på de nære ting. De er optaget af deres fag, hvordan de klarer skolen, hvad skal der til for at få en praktikplads, om det er et godt job, de får efterfølgende, og hvad deres fremtidsudsigter er – og så en masse på den mere private front – det håber jeg i hvert fald.
Men hvor kommer EU så ind? Jo, EU handler i høj grad også om de nære ting og ikke kun om et bevidstløst for eller imod EU. Briterne ved fx nu, at EU kommer til at betyde en masse for de nære ting - også efter Bexit.
For eleven på erhvervsuddannelserne betyder EU fx, at deres fag er under påvirkning af fælles regler for blandt andet miljø, nye standarder osv. Deres uddannelse indplaceres i en EU-kvalifikationsramme, og der er sat fælles mål for, hvor mange unge, der bør tage en uddannelse.
Om der er praktikpladser afhænger også i høj grad af arbejdskraftens frie bevægelighed. I en periode kunne man måske føle sig truet af en stor tilgang af arbejdskraft fra de ny EU lande, men nu er situationen omvendt. Vi mangler i den grad faglærte, og det er ved at udvikle sig til et fælles EU-problem. Den enkeltes fremtidsudsigter påvirkes af væksten og samhandelen i hele verden, men ikke mindst af hvordan EU er med til at fjerne barriere internt og over for fx USA og Kina.
Så lad os prøve fremover at blive klogere på på, hvad det er for en udvikling, vi faktisk ønsker - også i forhold til de nære ting. Hvordan kan vi påvirke de processer i EU, som påvirker vores hverdag? Det er realpolitik og ikke bare ideologi.
Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på Den Offentlige, hvor en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde bidrager til at styrke debatten om EU. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.