Julemåneden er en ren strømsluger og elforbruget stiger

Energiforbruget får en ekstra tand i julen. Elforbruget er 30 procent højere i julemåneden end normalt.

Lyskæderne glitrer i regnen udenfor, ænderne og flæskestegen hygger sig i ovnen, og ungerne ser tv eller spiller på tablets eller mobiltelefonen.

Strømmåleren arbejder på overtid i julen, og det er det tidspunkt på året, hvor danskerne bruger mest strøm, viser en ny undersøgelse fra energiselskabet NRGi og Spar Nord baseret på 210.000 danskeres strømforbrug i december.

- Alle køkkenets apparater er taget i brug for at forberede julemiddagene. Der er skruet op for belysningen, og børnene underholdes foran iPad, tv, computer og spillekonsol, hvilket ses tydeligt på elregningen, siger Benny Hebsgaard, Energirådgiver hos NRGi.

Elforbruget hos en familie med et gennemsnitligt elforbrug er omkring 30 procent højere i julemåneden sammenlignet med resten af året. Det svarer til et merforbrug på cirka 225 kroner pr. husstand.

Cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm siger, at danskerne tilsidesætte noget af den almindelige sparsommelighed i julen.

- Hvis julen og dens traditioner skal efterleves, så indebærer det uundgåeligt et højere forbrug af energi, mad og gaver. Men det er noget, som vi er villige til at betale for uanset, om vi i øvrigt er økonomisk tilbageholdne, siger Jens Nyholm.

Også omsætningen af køkkenudstyr og legetøj mere end fordobles i december, og den samlede detailomsætning stiger med omkring 25 procent fra november til december svarende til næsten syv milliarder kroner.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at nogen krise nogensinde vil kunne afspore julen som den store forbrugsfest, den har udviklet sig til - dertil er forbrugstraditionerne i julen simpelthen for stærke, siger Jens Nyholm.

Det er dog nemt at klippe en smule af elregningen med lidt omtanke. Skift til LED-belysning, lave så meget af det varme mad som muligt på samme tid, og sluk for spillekonsoller og tv, når de ikke er i brug.

- Gør man det, vil en gennemsnitlig familie kunne spare 15-20 procent på strømforbruget i december, siger Benny Hebsgaard.

FAKTA: Se julens strømslugere

Julen varer længe - koster mange penge. Og elregningen får også lige et ekstra hak op i december.

Elregningen er omkring 30 procent højere i december end det normale elforbrug. Vi bruger ekstra strøm til madlavning, tv-kiggeri og hyggebelysning.

Julens største strømslugere er:

* Belysning med glødepærer

* Madlavning

* Underholdning (TV, iPad og spillekonsoller)

Udregningerne er baseret på eksempler med en gennemsnitlig dansk familie på fire personer med et årligt forbrug på 4500 kWh og el pris på 2 kroner pr. kWh

Kilder: Spar Nord og elselskabet NRGI.

 
 
Emneord: Jul, Energiforbrug, Energiforsyning, Forbrug, Forbrugere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også