Kæmpestudie frikender kaffe: 3-4 kopper om dagen er helt i orden

Et forskerhold har kigget tidligere forskning igennem i kaffes effekt på vores sundhed.

Er kaffe godt for helbredet eller ej? I de seneste år har debatten raset frem og tilbage, og utallige studier både for og imod den sorte morgeneliksir er blevet publiceret og omtalt i medierne.

Nu har et forskerhold gennemgået junglen af kaffeforskning, og konklusionen burde give de fleste ro i maven: Kaffe i moderate mængder er forbundet med flere gavnlige sundhedseffekter end dårlige. Det skriver Videnskab.dk.

Det er budskabet på det nye studie, som samler trådene fra 201 tidligere studier af kaffes effekt på vores sundhed.

»Hvis du allerede drikker en moderat mængde kaffe, er det mere sandsynligt, at det er godt for dig end skidt. Vi kan dog ikke råde dig til at drikke mere kaffe end 3-4 kopper om dagen,« siger Dr. Robin Poole fra Department of Medicine på University of Southampton til Videnskab.dk. Han er medforfatter til det nye studie.


En dansk forsker er imponeret over det nye studie, som ifølge ham er det største til dato.

»Det er et kæmpestort arbejde, hvor man har inddraget alle metaanalyser, og man har redegjort ganske omhyggeligt for metoderne, der er anvendt,« siger professor Kjeld Hermansen, som er klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Han har tidligere forsket i kaffes sundhedsegenskaber til en stor rapport for Vidensråd for Forebyggelse, som tilsvarende kunne konkludere, at kaffe er sundt.

Ifølge forskerne bag studiet, så var der flest gavnlige sundhedseffekter forbundet med et dagligt kaffeindtag på 3-4 kopper om dagen.

Robin Poole siger, at det peger på, at der formentlig er flere fordele ved at drikke kaffe, end ved ikke at drikke kaffe.

Men kun måske. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om en årsagssammenhæng, men derimod kun en association.

Det betyder, at forskerne blot kan se, at folk, der drikker moderate mængder kaffe, har færre tegn på visse sygdomme end generelt. Men om det skyldes kaffen alene eller noget helt andet er ikke sikkert.

I det nye studie kunne forskerne forbinde en række gavnlige sundhedseffekter med kaffeforbrug, og de vigtigste var:

• Lavere overordnet dødelighed
• Lavere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme
• Lavere risiko for at dø af hjertekarsygdomme
• Mindre forekomst af kræft
• Mindre forekomst af type 2-diabetes
• Mindre forekomst af Alzheimers, Parkinsons sygdom og depression
• Mindre forekomst af skrumpelever

Forskerne kædede også nogle sundhedsmæssige ulemper sammen med kaffedrikning:

• For gravide kvinder kan et stort kaffeindtag være skyld i lav fødselsvægt, for tidlig fødsel og abort.
• Større risiko for knoglebrud hos kvinder.

Ifølge Kjeld Hermansen er resultaterne er meget på linje med, hvad vi i forvejen ved.

»Mange af resultaterne er det samme, som tidligere studier har vist: Risikoen for type 2-diabetes er ret klart reduceret med 25 procent ligesom Parkinsons sygdom,« siger Kjeld Hermansen og uddyber, at også lavere risiko for hjertekarsygdomme og overordnet dødelighed bekræfter det, vi ved.

Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk
 

Emneord: Kaffe, Forskning, Kost og ernæring, Kostvaner, Sund kost, 241117
Videnskab.dk på DenOffentlige.dk Videnskab.dk leverer daglige forskningsnyheder og andet indhold, der med afsæt i videnskabens verden giver brugerne en aha-oplevelse og gør dem klogere....
Aktivitet: Artikler: 17 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.