Maibritt Jensen Refshauge og Hanne Johanneson fra Kløvervænget har fået godt styr på økologien og inspiration til nye opskrifter, efter at de har været på kursus.

Køkkener er klar til at trylle med økologien

Der er blevet eksperimenteret med opskrifter og ingredienser forud for den økologiske omlægning af fem køkkener i Haderslev Kommune. Personalet er blevet motiveret og uddannede til at arbejde med økologi.

Siden september har køkkenpersonale fra Bostedet Kløvervænget, Helsehjemmet, Kantineriet, KompetenceCentret og Sillerup Plejekollegium i Haderslev Kommune modigt kastet sig ud i opskrifter som tryllefrikadeller, bacon-rugbrød og rødbedebrownies – lavet med kun økologiske råvarer. Madlavningen er et led i projektet omkring omlægning til økologi i de offentlige køkkener i Haderslev Kommune, og to gange i løbet af efteråret har køkkenerne været samlet på Sct. Severin Skole i Hammelev for at afprøve opskrifter og hente ny inspiration.

Idéen med at bruge flere økologiske råvarer har en række fordele; maden smager af mere og er ikke ’sminket’ af tilsætningsstoffer, økologiske råvarer indeholder ikke rester af sprøjtegift og er derfor med til at sikre renere drikkevand, og sidst men ikke mindst har økologiske dyr bedre leveforhold.

Målet er netop en økologiprocent på minimum 60 % i de 5 offentlige køkkener, inden pilotprojektet afsluttes i sommeren 2015. Det intensive arbejde med økologien har allerede skabt resultater, da KompetenceCentret efter fire måneder nu kan ansøge om det sølvfarvede spisemærke, der indikerer, at minimum 60 % af alle anvendte fødevarer er økologiske.

”I det daglige bruger vi en del tid på at snakke om hvad der er sundt, hvad der smager godt. De aktiverede i køkkenet er meget interesseret i de opskrifter vi har haft med hjem fra workshop og er forundret over hvor godt det smager, hvor meget det mætter og at det faktisk ikke er så svært at lave”, siger Jette Petersen, værkstedskoordinator i køkken og kantine på KompetenceCentret.

Et andet af de køkkener, der skal omlægge til økologi, er Bostedet Kløvervænget, og her er personalet også klar til at introducere beboerne til nye økologiske retter.

”Jeg synes, det er skønt at få input til, hvad vi kan bruge i maden, og man bliver meget bevidst om, hvad man putter i. Der er ingen tvivl om, at det kræver planlægning, men det kan sagtens lade sig gøre, og det betyder også, at man kun køber det ind, man har brug for”, siger socialpædagog Maibritt Jensen Refshauge.

I 2014 fortsætter teorikurserne og workshops for køkkenerne, hvor der lægges vægt på videns- og erfaringsdeling mellem køkkenerne, sideløbende med inspiration til nye opskrifter fra ØKO++.

Pilotprojektet afsluttes i 2015, og det er tanken, at alle køkkener fortsætter de økologiske tendenser efter afslutning.

Projektet er i samarbejde med Lise Faurschou Hastrup, økologisk omlægningskonsulent; og Marianne Mortensen, proceskonsulent, begge fra ØKO++, der har flere års erfaring med kommuner og virksomheders omlægning til økologi.

Emneord: Økologi, Bosted, Madlavning, Pilotprojekt, Sundhed, ØKO++, Haderslev Kommune
Haderslev Kommune på DenOffentlige.dk Haderslev Kommune
Aktivitet: Artikler: 86 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 21.02.18 Moster
  Mere økologi

  Super godt at Haderslev har så meget fokus på økologi!

  Mvh.
  MosterMad

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.