Justitsminiter Nick Hækkerup (S) præsenterede i mandags regeringens udspil med parolen: 'Trygheden først - et politi, der er dér, hvor danskerne har brug for det. Foto: Steen Brogaard

'Kommende besparelser' i politiet skal finansiere nyt politi

Det lyder underligt, men den er god nok. Regeringens udspil til en ny politiaftale - med blandt andet 20 nye nærpolitistationer - bliver betalt af besparelser, der ellers var planlagt til at ramme politiet.

20 nye nærpolitistationer med 15 timers åbningstid om ugen og i alt 550 lokale betjente i 2024 til at være tættere på begivenhederne er selve krumtappen i den socialdemokratiske regerings udspil til en ny politiaftale, der så dagens lys i mandag den 24. august.

Ifølge regeringens udspil, der er 34 A4-sider langt, er udspillet fuldt fiansieret af eksempelvis midler fra næste års Finanslov, en reduktion af uddannelsesinstitutionerns PR-udgifter og en omfattende reform af Rigspolititet. 

En af finansieringskilderne er også at skrotte planlagte nedskæringer i politet for et beløb på i alt 2,7 milliarder kroner.

De penge får politiet i stedet lov til at beholde for at kunne føre regeringens planer ud i livet. 

Overfor DenOffentlige.dk bekræfter Justitsministeriet, at de 2,7 milliarder kroner fra de annullerede besparelser ikke er tidligere besparelser, der bliver fært tilbage til politiet, men at der er tale om fremtidige nedskæringer, som politiet skulle have realiseret i perioden 2021-2024.


Grønthøsteren

Nedskæringerne angår det såkaldte omprioriteringsbidrag, der er en velkendt sparemetode blandt offentlige myndigheder, der har eksisteret siden 70'erne.

Metoden, der ude i praksis også går under det knap så flatterende navn 'grønthøsteren', lever i bedste velgående hos flere statslige myndigheder. I kroner og øre er omprioriteringsbidraget kendetegnet ved, at de pågældende offentlige myndigheder skal aflevere to procent af deres årlige driftsmidler tilbage til statskassen.

Dermed skaber metoden grobund for, at politkerne kan bruge de tilbageleverede penge til andre formål. Et andet sigte med metoden er også, at de myndigheder, der er underlagt to-procents sprarekravet,  skal arbejde så effektivt som muligt og få pengene til at række længere.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer