Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

11 kommuner i opråb: Sundhedsstrukturkommissionen er galt på den

Kommunalt

07/08/2024 11:20

J. Bøgen

Alle tre modeller flytter opgaver væk fra kommunerne, og det får nu 11 hovedstadsborgmestre til at reagere med bekymring i et høringssvar.

I juni fremlagde Sundhedsstrukturkommissionen tre modeller for, hvordan sundhedsstrukturen i Danmark skal organiseres i fremtiden.

Alle tre modeller flytter opgaver væk fra kommunerne, og det får nu 11 hovedstadsborgmestre til at reagere med bekymring i et høringssvar.

”Som kommuner kender vi vores borgere bedst, fordi vi er tættest på. Derfor er vi også gode til at skabe den nødvendige sammenhæng og tryghed, som borgerne har brug for i deres hverdag. Vi er enige i, at der er behov for en reform, men frem for at sundhedsopgaverne centraliseres, er det vores klare anbefaling, at de lokale sundhedstilbud bliver styrket i kommunerne,” fortæller den ene af de to formænd for Sundhedsklynge Syd, Merete Amdisen (S), der også er borgmester i Ishøj Kommune, og tilføjer:

”Vi oplever ikke, at Sundhedsstrukturkommissionen har blik for borgerens hverdag i rapporten, og hvordan de lokale sundhedstilbud er vævet sammen med andre kommunale opgaver og frivillige tilbud i lokalsamfundet. Derfor har vi kvalificeret med viden fra det kommunale område i vores høringssvar.”

Lokalkendskab er en styrke

Ifølge Merete Amdisen er der mange gode eksempler på, hvordan det kommunale sundhedsvæsen binder velfærdsområder sammen.

Fx når hjemmehjælperen, der kommer i borgerens hjem for at gøre rent, også har et øje for, om borgeren har brug for at blive tilset af hjemmesygeplejersken. Eller når genoptræningen er slut, og fysioterapeuten leder borgeren videre til en frivillig gå-gruppe, der kan støtte op om den videre træning.

”Et stærkt lokalsamfund kan løfte meget mere. Flyt hellere ressourcerne til kommunerne. Fx ved at give os flere læger, og lad fortsat os, lokalpolitikere med kendskab til borgerne, styre området. Mens regionen ser borgeren som patient, ser vi borgeren som det hele menneske. Vi har fokus på forebyggelsesarbejde, hvor frivilligheden og fællesskabet kan løfte med og støtte op om den enkelte. Sammen med de praktiserende læger og frivillige kræfter kan vi skabe nære, stærke sundhedstilbud tæt på borgerne,” siger Merete Amdisen.

Vi samarbejder på tværs

Sundhedsstrukturkommissionen argumenterer i rapporten for en centralisering, fordi det er dens opfattelse, at mange kommuner ikke er store nok til at drive visse sundhedstilbud.

Men det argument anfægter kommunerne i Sundhedsklynge Syd.

”Det er bestemt ikke vores opfattelse, og vi finder det ikke underbygget i rapporten. Mindre kommuner løfter faktisk allerede opgaverne i dag, og dér hvor vi ikke har volumen nok i opgaverne, som fx ved genoptræning efter kræftforløb, der samarbejder vi på tværs af kommunerne. Derudover er vi med sundhedsklyngerne godt i gang med at styrke samarbejdet mellem regioner, kommuner, praktiserende læger og patientforeninger for at skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb for borgerne,” forklarer Merete Amdisen.

Mest Læste

Annonce