Sådan så kagerne ud, ad Dronning Margrethe fyldte 80 år i 2020. Foto: Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Sådan så kagerne ud, ad Dronning Margrethe fyldte 80 år i 2020. Foto: Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Dronning Margrethe fylder 84 år: Her får man gratis kage i dagens anledning

Kommunalt

15/04/2024 08:39

J. Bøgen

Det er hendes første fødselsdag, siden hun overlod tronen til sin søn!

Dronning Margrethe overlod tidligere på året tronen til sin søn, men ikke desto mindre bliver hendes fødselsdag den 16. april igen i år festligt fejret, når lokale bagere uddeler kager til beboerne på Københavns plejehjem.

Det er Københavns Bagerlaug, som siden 2020 har forsødet den royale fødselsdagsfejring med gratis kager. I 2020, da majestæten fyldte 80 år, bad hun om, at blomster i forbindelse med hendes fødselsdag blev sendt til borgere, som havde det svært i corona-tiden.

Den opfordring tog de københavnske bagere op og sendte – i stedet for blomster – medaljer (kager) til plejehjemmene. Og i år gentager de den fine gestus for femte gang.

"Både medarbejdere og beboere sætter stor pris på bagernes besøg. Nogle plejehjem fejrer dagen med sang og musik. For andre er det en god anledning til at samles om kaffebordet og dele oplevelser og erindringer. Det styrker fællesskabet, og det er blevet en smuk tradition som giver smil på læberne og tænder lys i øjnene. For mig er dagen samtidig en reminder om, at de lyspunkter, vi sammen skabte under corona-nedlukningen er værd at holde fast i. Tusind tak til byens bagere for igen at bakke talstærkt op," siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Styrker fællesskabet

På mange plejehjem er Dronning Margrethes fødselsdag en fin anledning til at samle beboere og medarbejdere om en fælles oplevelse - og på den måde styrke det sociale liv og fællesskabet på plejehjemmet.

De seneste år er omtrent 7.000 medaljer blevet uddelt på tværs af byen, og forventningen er, at antallet bliver cirka det samme i år.

"Vi er både glade for og stolte over, at vi må bruge dronningens fødselsdag til at vise vores håndværk frem. Den 16. april er en særlig dag for byens bagere. Vi oplever jo, at det spreder glæde og hygge, når vi kommer forbi byens plejehjem. Det er en rigtig god oplevelse, og jeg tror, det er derfor, at mange bagere fortsætter med at bakke op," siger oldermand i Københavns Bagerlaug, Erik Ellitsgaard, som også er indehaver af Eriks Bageri på Amager.

Flere end 30 plejehjem er i år tilmeldt kagefejringen.

Mest Læste

Annonce