Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fattigdomsgrænse for børn på vej i stor kommune

Kommunalt

03/03/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Håbet er at presse Christiansborg til at indføre en national grænse.

En københavnsk børnefattigdomsgrænse er nu et skridt tættere på at blive til virkelighed.

Et politisk flertal i Borgerrepræsentationen har på et møde torsdag aften stemt for, at der skal udarbejdes en model for en fattigdomsgrænse.

Det er socialborgmester Karina Vestergård Madsen, som har stillet medlemsforslaget, der nu er stemt igennem.

”Jeg er meget glad for, at et politisk flertal er enig i, at vi skal have overblik over, hvor mange børn der vokser op i fattigdom i København. Vi skal forpligte alle forvaltninger og Borgerrepræsentationen til at tænke børnefattigdom ind i alle beslutninger. Ingen børn bør leve i fattigdom i København,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (Ø).

Konkret bliver Økonomiforvaltningen sammen med Socialforvaltningen nu pålagt at udarbejde en model for en fattigdomsgrænse, som er baseret på budgetmetoden og som inddrager medianindkomstmetoden for at sikre det mest retvisende billede.

Vil presse Christiansborg

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen håber, at regeringen lader sig inspirere af København og tager initiativ til at indføre en national fattigdomsgrænse.

”Fattigdom stopper ikke ved Københavns kommunegrænser. Derfor bør det være en national fattigdomsgrænse. Det er Christiansborg, der reelt kan gå ind og forhindre fattigdom. Vi hverken kan eller må acceptere, at børn vokser op i fattigdom, som forfølger dem ind i voksenlivet. Børn skal opleve et bekymringsfrit børneliv,” siger Karina Vestergård Madsen.

Økonomiforvaltningen og Socialforvaltningen skal vende tilbage med et oplæg til en fattigdomsgrænse med særligt fokus på børn, inden budgetforhandlingerne for 2024 begynder.

Fakta

  • I 2020 havde Indre By har den højeste disponible indkomst, mens Bispebjerg har det laveste.

  • En ny analyse fra AE-rådet viser, at der er 5,5 procent fattige børn i København. Landsgennemsnittet er 4,7.

  • Københavns Kommune havde indtil 2019 en fattigdomsgrænse.

Mest Læste

Annonce