Solsikkesnoren skal skabe mere tryghed for mennesker med usynlige handicap. Foto: Rudersdal Kommune
Solsikkesnoren skal skabe mere tryghed for mennesker med usynlige handicap. Foto: Rudersdal Kommune

Første kommune i Danmark indfører Solsikkesnoren

Kommunalt

05/09/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Håbet er, at det kan hjælpe danskere med et usynligt handicap.

Bor du i Rudersdal Kommune og har du et usynligt handicap, kan du nu få udleveret en af de populære Solsikkesnore, som både kan hjælpe dig og de mennesker, du møder i din dagligdag.

Rudersdal Kommune har nemlig som den første kommune i landet tilsluttet sig Solsikkeprogrammet, som arbejder for at skabe tryghed i mødet mellem mennesker, der lever med usynlige handicap og alle andre mennesker.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Solsikkesnoren kan bæres af alle, der lever med et usynlig handicap. Det kan fx være ADHD, tourettes, autisme, hjerneskade, angst og demens mv.

Et usynligt handicap kan give forskellige udfordringer, fx med hukommelsen, ufrivillige bevægelser, angstanfald og formuleringsevne, som betyder at mennesker med usynlige handicap kan opleve at blive mødt af både utålmodighed og irritation.

Skal øge inklusionen og gøre livet lettere

Rudersdal Kommune vil derfor introducere samtlige medarbejdere til Solsikkeprogrammet, fortæller Social- og Sundhedsudvalgets formand Randi Mondorf (V):

"Når vi bliver en del af Solsikkeprogrammet, er det fordi vi ønsker at arbejde for inklusion, og for at mennesker med usynlige handicap bliver mødt af færre usikkerheder og misforståelser. Det betyder samtidig at alle, som anvender kommunens services og tilbud, skal kunne føle sig velkomne. Vi vil derfor arbejde for, at kommunens medarbejdere, som dagligt servicerer og møder borgerne i det offentlige rum, får kendskab og viden om, hvad det betyder, når en borger bærer en solsikkesnor," siger Randi Mondorf.

Formand for Handicaprådet i Rudersdal, Jeppe Bülow-Lehnsby, er sikker på, at Solsikkesnoren kan få en positiv betydning for den daglige kontakt i det offentlige rum,

"Vi ved at de usynlige handicap kan give anledning til nogle uheldige situationer og misforståelser, når vi mødes i vores dagligdag. Jeg er derfor glad for, at Rudersdal Kommune har tilsluttet sig solsikkeprogrammet, der kan vise vejen for en bedre kontakt mellem borgere med funktionsnedsættelse, kommunens medarbejdere og borgere i Rudersdal i det hele taget," siger Jeppe Bülow-Lehnsby.

Kan hentes gratis

Borgere med et usynligt handicap, som bor i Rudersdal Kommune, kan få udleveret en gratis Solsikkesnor på Borgerservice og hos bibliotekerne i Holte, Birkerød og Nærum.

På den vis er det nemt at få udleveret en solsikkesnor, siger formanden i Kultur- og Fritidsudvalget Knud Skadborg (C),

"Kommunens biblioteker får dagligt besøg af mange forskellige borgere, og vi har mulighed for at udlevere i både Birkerød, Holte og Nærum. De fleste borgere har dermed ikke særlig langt til et bibliotek. Det vil derfor være relativt nemt for borgere med usynlige handicap eller deres pårørende at komme ind og få en solsikkesnor udleveret. Vi er samtidig i fuld gang med at engagere vores medarbejdere i, hvordan man bedst kan komme borgere med usynlige handicap i møde. Det er jo en vigtig sag, som gør noget godt for inklusionen – så det deltager vi med glæde i," siger Knud Skadborg.

Mest Læste

Annonce