Der er skattestigninger, skolelukninger og besparelser på ældreområdet undervejs i Slagelse Kommune. Foto: Shutterstock
Der er skattestigninger, skolelukninger og besparelser på ældreområdet undervejs i Slagelse Kommune. Foto: Shutterstock

Har allerede fyret 44 - Nu vil kommune hæve skatten og lukke 4 folkeskoler

Kommunalt

06/09/2022 12:05

Jens Asbjørn Bøgen

Derudover bliver der også sparet på ældres rengøring og bad.

4 folkeskoler står til at lukke, og borgerne i Slagelse Kommune skal betale mere i skat.

Det fremgår af et 19 sider langt budgetforlig, som Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Nye Borgerlige og løsgængeren Anders Nielsen er nået til enighed om.

I alt 21 medlemmer i det 31 personer store byråd er med i det nye forlig, der var igennem første behandling mandag aften. Det skriver TV 2 ØST.

De 4 skoler, der skal lukkes, er Skælskør Skole, Boeslunde Skole, Eggeslevmagle Skole, Flakkebjerg Skole og Tårnborg Skole. Som erstatning skal der i stedet oprettes en samlet skole, hvor Eggeslevmagle Skole ligger i dag.

"Det gør rigtig ondt i hjertet, men det, jeg er optaget af, det er også, hvad er det for en kvalitet, vi kan sikre i undervisningen fremadrettet, og det tror jeg sådan set på, vi kan med den struktur, vi har lagt frem her," lyder det fra borgmester Knud Vincents (V) til TV 2 Øst.

Hæver skatten og sparer på de ældre

Udover skolelukningerne vil partierne hæve skatten med 1 procent samtidig med, at de politiske udgifter skal minimeres.

Dels skal vederlag til politikerne reduceres med o8 procent svarende til 300.000 kroner, dels reduceres antallet af valgsteder til 18, hvilket giver en reduktion i omkostningerne på 316.000 kroner.

Men selvom skatten bliver hævet fra de nuværende 25,1 procent til 26,1 procent, er der stadig andre besparelser end skolelukninger på vej. Partierne er nemlig også enige om at finde millioner af kroner på ældreområdet.

For eksempel lægger budgetforliget op til at reducere bad fra 2 gange om ugen til 1 gang om ugen, og rengøringen reduceres fra hver anden uge til hver tredje uge. Dog er det samtidig partiernes opfattelse, at hvis en borger har brug for et bad, skal de have det.

Derudover skal der foretages en nærmere vurdering af, hvordan den tidligere Storebæltsfærge M/F Broen kan udnyttes og vedligeholdes fremadrettet.

Skal spare 280 millioner

Et flertal i byrådet stemte tilbage i maj måned ja til et nyt 2022 budget for Slagelse Kommune, hvilket betyder at kommunen alene i år skal spare 115 millioner kroner.

Til næste år er beløbet på cirka 280 millioner kroner.

Men hvordan er de økonomiske problemer i Slagelse Kommune blevet så store? Spørger man chefredaktør hos NB-Økonomi, Arne Ullum, er en af årsagerne, at der igennem en længere periode er lagt for optimistiske budgetter for kommunens økonomi.

"Det her, det er resultatet af en helt uansvarlig økonomisk politik i kommunalbestyrelsen i Slagelse, som jeg ser det. Jeg kan ikke mindes at have set en så dårlig politisk styring af budget og økonomi siden det, der foregik i Farum under Brixtofte. Altså her er der jo ikke noget som helst svindel. Det er bare en rigtig uansvarlig økonomisk politik," udtalte Arne Ullum til TV2 ØST tilbage i maj.

Udover lukkede skoler og skattestigninger har kommunen også i starten af sommeren afskediget 44 ansatte. Fyringerne ramte navnlig medarbejdere på kommunens plejehjem, hvilket blandt andet kommer til at gå ud over hovedrengøring til de ældre og aktiviteter.

Mest Læste

Annonce