Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kommune slukker 4000 gadelamper - og forældre er rasende

Kommunalt

10/01/2023 07:56

Jens Asbjørn Bøgen

Dermed følger kommunen mange andre, der bruger samme spareteknik.

Selvom vi nu skriver 2023, står det stadig unge år stadig i energibesparelsens tegn.

Og vi skulle ikke mere end en uge ind i det nye år, før en ny dansk kommune har taget et valg, der fjerner noget af det sparsomme lys, der mildest talt er en mangelvare i vintermånederne.

Silkeborg Kommune har nemlig besluttet sig for at slukke for intet mindre end 4000 gadelamper, og det begynder allerede her i januar. Det skal så fortsætte de næste måneder, indtil vi for alvor kan mærke, at døgnet bliver længere.

Og forklaringen? Der skal spares, hvis kommunalbudgettet for 2023 skal hænge sammen.

I opslaget på Facebook fortæller Silkeborg Kommune, at der primært vil være tale om lamper ved større veje og industriområder i kommunen. 

Artiklen fortsætter under opslaget.

Slukningen skal være med til at sikre en besparelse på en million kroner på vejbelysning i 2023.

Det betyder, at de 4000 slukkede lamper er første skridt, men hvis elprisen stiger, vil kommunen fortsætte med at finde besparelser på belysning.

På de veje, hvor der stadig vil være gadelys i kommunen, kan der i fremtiden blive slukket fra kl. 22 til kl. 6 om morgenen, hvis elpriserne tager sig en ny himmeltur.

Pengene, der bliver sparet, skal ifølge facebookopslaget gå til de store velfærdsområder, uden det

Pengene fra de slukkede gadelamper skal gå til de store velfærdsområder, oplyser Silkeborg Kommune på sin facebookside. Det bliver dog ikke uddybet, hvilke områder der mere præcist er tale om.

Men selvom danskerne generelt har forståelse for, at der skal spares på mange områder, og at alle skal gøre sit for, at vi undgår periodiske strømafbrydelser i løbet af vinteren, så er Silkeborg Kommunes tiltag mildest talt blevet taget blandet imod.

I kommentarsporet til opslaget er det særligt det faktum, at man enten har, eller har i sinde at, slukke lyset på veje, der bruges at skolebørn.

En borger skriver for eksempel:

"Planlagt slukket vejbelysning døgnet rundt på bla. Arendalsvej og Oslovej, hvor der færdes mange skoleelever og gymnasieelever samt børn og unge der går til sport osv eftermiddag og aften."

Brugeren er ikke alene med sin kritik, og en anden efterlyser argumenter fra kommunen:

"Silkeborg Kommune hvad er rationalet i at I slukker lyset på en række skoleveje? Vores små cyklister er i forvejen udsatte i mørke og regn, selvom de har lys på deres cykler. Det er simpelthen at spille hasard med sikkerheden."

Og de to ovenstående eksempler er bare to kommentarer af mange med samme anke mod kommunens spareplan.

Hvad synes du om, at flere kommuner vælger at spare på gadebelysningen?

Mest Læste

Annonce