Foto: KL's Konsulentvirksomhed

Kommune vil styrke visitationen i forhold til specialundervisning

KLK har samarbejdet med Gribskov Kommune om at ændre kommunens visitationspraksis, så den kan styrke sin inklusionsindsats og i højere grad imødegå udgiftspresset på specialundervisningsområdet.

Ny visitationsproces skal mindske segregeringen

Stigende udgifter på specialundervisningsområdet og en voksende andel børn, der bliver segregeret, har fået Gribskov Kommune til at styrke sin visitationspraksis. Sammen med KLK har kommunen analyseret mulighederne for at imødegå udgiftspresset og segregere færre børn.

”Vi havde en styringsmæssig og faglig udfordring på området. Udgifterne og segregeringen steg, så vi havde behov for at se på vores visitationsproces fra start til slut. Altså fra underretning og erkendelsen af at barn er udfordret, til visitationen er besluttet, og en foranstaltning er sat i gang”, siger velfærdsdirektør i Gribskov Kommune Per Ullerichs.

Ifølge Per Ullerichs var der en bred erkendelse af, at der skulle gøres noget.

”Vi havde måske tabt nogle af vores gode intentioner i forhold til en tidlig indsats og sammenhæng i visitationskæden. Det er mit indtryk, at da alle parter mødtes, var der en fælles forståelse og vilje til at forbedre praksis”, siger han.

Flere tiltag

Velfærdsdirektør Per Ullerichs har store forventninger til resultaterne af KLK-analysen. Han lægger især vægt på, at de involverede parter har været inddraget hele vejen igennem.   

”Vi har ikke bare fået en rapport med anbefalinger. Processen med en casebaseret analyse, hvor vi har taget udgangspunkt i konkrete sager, har givet en høj grad af faglig troværdig. En ting er, at de faglige miljøer bidrager til analysen, men analysen blev også sat til debat i kommunen, og de involverede kunne genkende både analyse og anbefalinger. Vi har fået en fælles forståelse af vores udfordringer, og hvad vi skal gøre ved dem”, forklarer han.

På rette vej

Gribskov Kommune er nu gået i gang med at omsætte KLK’s anbefalinger i forhold til såvel visitationspraksis som kommunens tilbudsvifte. Det er derfor en optimistisk velfærdsdirektør, der kigger ind i 2021.

”Når vi kigger et år frem, har vi et visitationsforløb, hvor vi har styrket vores indsats på skoler og daginstitutioner. Vi har tilført og styrket vores kompetencer på den rådgivende del og er blevet bedre til at tage ting i opløbet, så vi mindsker segregeringen og fastholder inklusionen. Derudover har vi fået lavet en sammenhængende pallette af tilbud, hvor vi rammer rigtigt første gang i forhold til målgruppe og behov. I sidste ende er ambitionen, at vi mindsker segregeringen og får flyttet så mange som muligt til normalforløb”, siger Per Ullerichs.  

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.