Slut med opslidende genindlæggelser

Velfærd

06/2/13 10:07

Niels Buch Johannsen

I et forsøg på at undgå opslidende genindlæggelser får særligt sårbare ældre patienter nu mulighed for at få besøg af hjemmesygeplejerske og egen læge efter, de er kommet hjem fra hospitalet.

Ind og ud af hospitalet. Det er noget, som mange ældre, svagelige borgere desværre prøver alt for tit. Men nu får særligt sårbare ældre patienter mulighed for at få besøg af hjemmesygeplejerske og egen læge efter et hospitalsophold.

"Det skal være trygt at komme hjem igen efter en hospitals-indlæggelse. Derfor sætter vi ekstra fokus på, at borgeren oplever, at der er sammenhæng mellem indlæggelsen på hospitalet og udskrivelse til hjemmet. Det vigtigste for os er, at vi kan forebygge opslidende genindlæggelser og dermed understøtte borgerens helbred og livskvalitet", siger fungerende rådmand for Sundhed og Omsorg, Thomas Medom (SF) Aarhus Kommune.

Næsten en fjerdel af alle svagelige ældre patienter over 78 år kan undgå opslidende genindlæggelser på hospitalet, hvis de i stedet får opfølgende hjemmebesøg. Den mulighed får de nu, og bag besøgene står Aarhus Universitetshospital, Aarhus Kommune, og byens praktiserende læger.

"Personlige omkostninger ved genindlæggelserne vejer tungt, men det spiller bestemt også ind, at der samfundsøkonomisk er en gevinst ved at undgå genindlæggelserne", siger Anders Kühnau (S), der er formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland.

DSI har opgjort erfaringer fra opfølgende hjemmebesøg i den vestlige del af Region Midtjylland. De viser, at kommunerne kan spare i gennemsnit 12.688 kr. per borger, hvis det lykkes at undgå genindlæggelser, mens der er en beskeden merudgift for regionen ved ordningen.

Fakta
• Opfølgende hjemmebesøg til patienter over 78 år, havde premiere i Aarhus Kommune den 4. februar, og ordningen er et samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Kommune, og byens praktiserende læger.
• Opfølgende hjemmebesøg er en del af Region Midtjyllands kronikerindsats, som begyndte i den vestlige del af regionen i 2009.
• Erfaringerne er så gode, at modellen i løbet af 2013 bliver udbredt til resten af Danmark som led i den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient.
• Samarbejdet om opfølgende hjemmebesøg er også beregnet på at fremme samarbejdet mellem praktiserende læger, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommune. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.