Hver dag sker der fejl i medicineringen af ældre borgere. Medicin glemmes, indtages på forkerte tidspunkter, indgår i et forkert mix med sideordnet medicin osv. Det gør Guldborgsund Kommune nu en aktiv indsats for at afhjælpe. Kommunen har som en af de første i landet investeret i et nyt danskudviklet medicindoseringssystem baseret på mobilteknologi, som hjælper de ældre med at huske at tage deres medicin på rette tid og måde.
Gøre borgerne selvstændige omkring medicinering
Kommunen har købt 100 DoseSystems, som den intelligente medicinhusker hedder. Medicinhuskerne skal cirkulere rundt blandt kommunens ældre borgere i eget hjem.
-Vores mål er at gøre borgerne selvstændige omkring medicinering. Medicin som ikke indtages korrekt, udgør den største gruppe af utilsigtede hændelser på ældreområdet i vores kommune. Det vil vi gøre noget ved. Vi har testet DoseSystem på både plejehjem og i hjemmeplejen, og det har især vist sig at fungere rigtig godt hos borgere i eget hjem, forklarer Lotte Hjort Poulsen, kvalitetsmedarbejder inden for sundhed og omsorg i Guldborgsund Kommune.
Besked via app
DoseSystem består af en medicinbeholder, der ved hjælp af en app fortæller den ældre, når det er tid til at tage medicinen. Når medicinen er indtaget, skal den ældre kvittere på en OK-knap på medicinbeholderen. Sker det ikke inden for et bestemt tidsrum, modtager plejepersonalet eller pårørende en besked og kan gribe ind.
-Vi vil bruge medicinhuskeren som et træningsredskab, der kan hjælpe de ældre til at selv at kunne håndtere medicineringen korrekt, men selvfølgelig med personalet som backup. Tanken er, at den ældre får systemet i en 3 måneders træningsperiode og herefter er i stand til selv at klare medicineringen uden hjælpemidler, forklarer Lotte Hjort Poulsen.
Offentligt-privat samarbejde
Systemet er udviklet i samarbejde med den industrielle designer Jesper K. Thomsen, Gentofte Kommune og Væksthus Hovedstadsregionen.
-Dette projekt er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi med offentlige-private samarbejder hjælper virksomheder til at få viden og indsigt til at udvikle nye velfærdsløsninger til kommunerne, så den kommunale service forbedre og effektiviseres, forklarer projektleder Kristoffer Riis fra Væksthus Hovedstadsregionen.
Samarbejdet, som har løbet over et år, har omfattet to testfaser med involvering af ældre borgere og plejepersonale. Den aktive involvering af brugerne har ført til forbedreringer i brugervenlighed og funktionalitet, nye arbejdsgange for personalet er afprøvet og justeret.