"Der sker meget i krydsfeltet, hvor virksomheder mødes. Derfor skal vi og Helsingborg stad som kommuner sørge for, at rammerne for, at virksomhederne kan mødes, er til stede, siger Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær. Foto: Helsingør Kommune.

HH-Erhvervskonference tog første skridt mod mere samarbejde over Sundet

Ledelse

28/05/2015 12:37

Mikkel Sarka

Der er brug for fælles netværk, hvor virksomheder i samme brancher kan mødes og løse konkrete udfordringer og udveksle nye ideer og initiativer. Det var et af svarene, der kom frem på HH-erhvervskonferencen, der tog udgangspunkt i, hvordan virksomheder i den nordlige Øresundsregion kan blive bedre til at skabe vækst gennem samarbejde.

Salen var fuld af gode intentioner og udmeldinger fra de 150 fremmødte, da Helsingør Kommune og Helsingborgs stad onsdag den 27. maj havde inviteret det lokale erhvervsliv i begge lande til konference  på Konventum i Helsingør. Udgangspunktet for konferencen var en netop offentliggjort analyse, der viser, at der er et stort vækstpotentiale, hvis erhvervslivet i den nordlige Øresundsregion bliver bedre til at finde sammen på tværs af sundet.

- Grænseregioner får en stadig stigende betydning, og her er forekomsten af stærke brancher og klynger vigtige for at skabe vækst. Analysen viser, at vi har stærke brancher og klynger i både Helsingør og Helsingborg. Så udfordringen er nu, at få disse brancher og klynger til at arbejde mere sammen henover Øresund og skabe nye netværk. Det vil styrke vores position på det globale marked, sagde Lars Persson fra Helsinborgs stad, der er omverdensanalytiker og hovedmanden bag analysen.

Anders Hvid, der blandt andet har skrevet bogen ”Forstå fremtiden”, pointerede i sit oplæg på konferencen, at samarbejde simpelthen er en betingelse for at kunne følge med i en verden, hvor udviklingen kun kommer til at gå hurtigere og hurtigere i fremtiden:

       Læs mere om offentligt-privat samarbejde på vores tema-side her

- Vi må indse, at det ikke bare er ”nice to” men ”need to” at udnytte hinanden bedre. Det er vigitgt, at vi har et mindset om større mål og løsninger, hvis vi skal tiltrække spændende virksomheder og skabe vækst i fremtiden. For selvom to fyre i en kælder i princippet kan skabe en verdensomspændende virksomhed, er der stadig brug for centre, hvor folk kan mødes og udvikle noget sammen.

Handling frem for flotte ord
Men en ting er at blive enige om, at man skal gøre noget. Noget andet er rent faktisk at sætte gang i konkrete initiativer. Det er lige præcis her, de fleste gode intentioner har det med at ende som ord i en strategi, der aldrig bliver ført ud i livet.

- Evnen til at handle er meget vigtigere end flotte strategiplaner og analyser, hvis man vil skabe vækst. Man skal gribe mulighederne og turde gøre noget ved dem. Ellers får man ikke succes med at skabe den rette vækstkultur i en kommune eller en region, lød opfordringen fra direktør for REG LAB, Bjarne E. Jensen, der i sit oplæg ”Vækstkulturens DNA” netop satte fokus på, hvordan man skaber de rette betingelser for vækst.

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, erklærede sig enig i, at der er brug for mere risikovillighed:

- Vi vil gerne have noget mere iværksætteri og en mere fandenivoldsk kultur heroppe. På den måde kan vi fremelske noget nyt, andre ikke har. For eksempel inden for kunst og kultur. Og så skal vi blive endnu bedre til at hylde dem, der tør satse hele butikken. Her har vi allerede taget et skridt ved at etablere en ny pris, der hylder vores talentfulde unge mennesker.

Borgmesteren rundede af med at kvittere for en inspirerende dag, og hun opfordede virksomhederne til at søge sammen:

- Der sker meget i krydsfeltet, hvor virksomheder mødes. Derfor skal vi og Helsingborg stad som kommuner sørge for, at rammerne for, at virksomhederne kan mødes, er til stede. På den måde kan vi  være med til at sikre os, at virksomhederne har de rette forudsætninger for at skabe den vækst og udvikling, vi alle gerne vil have.

 

Mest Læste

Annonce