Svendborg Kommune vil styrke de mangfoldige læringsmiljøer

Uddannelse

02/9/19 5:00

KL's Konsulentvirksomhed

Svendborg Kommune har haft problemer med at leve op til sin målsætning om kun fire pct. børn i segregerede tilbud. Derfor har kommunen i samarbejde med bl.a. KLK nu fundet frem til en række ændringer, der skal gøre det muligt at rumme flere børn i al

I 2015 valgte Svendborg Kommune at indføre en ny ressourcetildelingsmodel på specialundervisningsområdet. Modellen indebærer bl.a. decentrale budgetter til skolerne og en økonomisk incitamentsstruktur. Det har imidlertid vist sig, at kommunen alligevel ikke er lykkedes med at opnå det ønskede mål med færre børn i segregerede tilbud.

Vær med i Skoleavisen

Er du aktør på skoleområdet - privat, fri, efter eller folkeskole - så kan du bidrage til Skoleavisen på to måder. Send indlæg direkte til redaktionen@denoffentlige.dk eller blive redaktør for dit eget indhold som udgiver på DenOffentlige. 

Læs Skoleavisen her.

Svendborg Kommune har derfor haft taget kontakt til KLK – KL’s Konsulentvirksomhed – for at få hjælp til, hvordan kommunen i højere grad kan understøtte et inkluderende skolevæsen, hvor så mange børn som muligt undervises i almenstilbuddet.

”Status i 2018 var, at målsætningen ikke var blevet opfyldt. Det gik faktisk den forkerte vej både med flere segregerede og vores samlede økonomi på området. Vi besluttede derfor, at det var nødvendig at få kigget nærmere på en evaluering af skolernes arbejde med inklusion, en evaluering af strukturen og en evaluering af ressourcemodellen”, forklarer Nanna Lohman, der er skolechef i Svendborg Kommune.

Flere børn skal rummes i almenmiljøet

KLK har primært været involveret i benchmark af taksterne på specialtilbud og sparring i forhold til ressourcemodellen.

KLK på DenOffentlige

KLs konsulentvirksomhed, KLK, deler viden på DenOffentlige. Find alle indlæg her. 

”Evalueringerne har samlet ledt til forslag om ændring i såvel struktur som ressourcemodel, hvor vi tager afsæt i styrkelse af mangfoldige læringsmiljøer, så langt flere børn rummes i almenmiljøet med den fornødne støtte, idet der skal ske kapacitetsopbygning her. Der vil være tæt styring på økonomien og visitering af børn i specialtilbud, så der kan kanaliseres flere midler til mangfoldige læringsmiljøer”, forklarer Nanna Lohman.

Styringscockpit på vej

Ændringerne i Svendborg Kommune betyder bl.a., at segregeringer bliver et fælles anliggende med et visitationsudvalg/styringscockpit. Samtidig har KLK’s benchmarkanalyse medført forslag om ændringer af ressourcetildelingen til enkelte specialtilbud. Ændringerne er p.t. i høring blandt relevante interessenter med forventet politisk behandling i september – til ikrafttræden 1. august 2020.

”Det har været en stor opgave samlet set, hvor der er brugt mange interne ressourcer. I forhold til KLK’s arbejde har sparringen om den nye ressourcemodel været meget værdifuldt, ligesom vi har haft stor gavn af at se på andre kommuners takster for specialtilbud”, siger Nanna Lohman.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.