Hacker-angreb mod Odense Kommune

Politik

04/02/2015 16:15

Suleman Haider

En vedhæftet fil inficeret med virus har onsdag betydet, at Odense Kommune har lukket en række servere for at undgå spredning af angrebet. Virussen er af en type, der krypterer filerne på serverne. Ingen personfølsomme oplysninger er tilsyneladende blevet lækket, og systemet virker stadig.

Onsdag morgen opdagede it-afdelingen i Odense Kommune, at kommunen var under angreb fra hackere, og derfor blev enkelte servere lukket ned af præventive årsager.

Det er stadig uvist, hvor angrebet kommer fra, men det ligner umiddelbart de angreb, der tidligere har været mod Nordfyns og Gribskov Kommune i januar. Ved de to tidligere angreb stillede hackerne krav om løsepenge, men det har der ikke været tale om i Odense.

Selv om enkelte filer er blevet krypteret, så vil det være muligt at genskabe stort set al data.

 

- Vi er beskyttet af hyppige backups, og derfor kan vi selv genskabe vores data, siger stabschef for Forretningsservice Jørgen Brolykke Rasmussen.

 

Virussen er kommet ind i Odense Kommunes system gennem en fil i en mail, som en medarbejder åbnede onsdag morgen.

 

- Vores sikkerhedssystemer fandt de inficerede filer, og samtidig afleverede medarbejderen selv sin pc til support, fordi den kørte langsomt, siger Jørgen Brolykke Rasmussen.

Det fulde omfang af angrebet undersøges stadig af Odense Kommunes it-sikkerhedsafdeling, men intet tyder på, at hackerne skulle være kommet i besiddelse af personfølsomme oplysninger.

 

- Det er der ikke noget, der tyder på, men vi tager det alvorligt og tjekker ekstra for at udelukke det. Som det ser ud nu, er der kun tale om, at nogle ikke-personfølsomme filer er blevet krypteret, siger Jørgen Brolykke Rasmussen, stabschef for Forretningsservice.

 

De fleste systemer har fungeret trods angrebet, og torsdag vil systemet formodentlig fungere fuldstændigt normalt igen. Umiddelbart vil angrebet ikke betyde, at der skal indføres nye sikkerhedssystemer.

 

- Vi kigger selvfølgelig vores procedurer igennem én gang til, når sådan noget her sker. Umiddelbart har vi sikret, at vores sikkerhedsleverandør har fået den skadelige kode, så den fremover vil blive fanget.

Der er tale om en menneskelig fejl. Det er bare én ud af i alt ca. 7.000 medarbejdere med it-adgang, der skal blive snydt, for at det kan gå galt, så derfor er det meget svært helt at undgå denne type situationer. Men selvfølgelig giver situationen anledning til, at vi gennemgår vores sikkerhed en gang til, siger Jørgen Brolykke Rasmussen.

Mest Læste

Annonce