Ann Holmgrün var én af de første, der bookede en gratis elcykel i Spentrup. Hun skal bruge cyklen til banegården i Randers. Herfra tager hun toget viderer til Århus, hvor hun arbejder.

Randers slipper gratis pendlercykler på asfalt

Bæredygtighed

16/04/2015 10:24

Nick Allentoft

Randes Kommune tilbyder nu gratis elcykler og MTB-cykler til pendlere, der vil skifte bilen ud med cyklen til arbejde.

Det nye cykelprojekt henvender sig til borgere, der er bosiddende i Assentoft, Langå og Spentrup. De kan fra den 18. april booke en gratis cykel, hvis de har mere end fem kilometer på arbejde:

” Vi har allerede stor succes med at flere i Randers by træder i pedalerne. Nu slipper vi cyklerne løs i Assentoft, Langå og Spentrup. Borgerne får dermed mulighed for gratis og nemt at gå i gang med en grønnere og sundere transportform i dagligdagen,” forklarer Claus Omann Jensen, borgmester i Randers Kommune.

Foruden udlån af elcykler og MTB-cykler bliver cykelstier fra de tre byer til Randers by forsynet med diodelys. Der bliver desuden anlagt nye parkeringspladser til cykler ved tog og busser, så det bliver lettere at kombinere offentlig transport med cyklen:

”Rigtig mange mennesker overvejer at bruge cyklen til arbejde, fordi de ønsker at blive lidt sundere. Men for de fleste bliver det ved overvejelserne. Enten fordi de mener, at ruten er for lang, eller fordi der er for mange bakker. Jeg er overbevist om, at lånecyklerne vil få mange til at ændre transportvaner, når de finder ud af, hvor meget nemmere, hurtigere og sjovere det er at cykle fremfor at køre bil til arbejde. Og så slipper de for at holde i kø,” siger Claus Omann Jensen.

Foreninger bakker op

I forbindelse med projektet har Randers Kommune samarbejdet med borgerforeninger og idrætsforeninger i de tre byer om planlægning af historiske cykelture, cykelevents og placering af de steder, hvor borgerne kan aflevere og afhente cyklerne:

Det har resulteret i tre forskellige løsninger. I Langå afhentes cyklerne ved en cykelhandler, i Assentoft i den lokale Brugs og i Spentrup kan borgerne hente cyklerne i en container ved idrætshallen:

”Spentruphallerne er det naturlige omdrejningspunkt og mødested for alle borgere i alle aldre her i byen. Vi har gang i mange sportsaktiviteter i hallen og ser frem til at være med i det nye cykelprojekt, der skal få endnu flere til at bruge cyklen i hverdagen,” siger Niels Christensen, formand for Spentrup IF, fitness og motion.

Event den 18. april

Projektet skydes i gang i Assentoft og Langå lørdag den 18. april fra klokken 10-12. Her står Randers Cykelby og lokale cykelhandlere klar til at låne cykler ud til borgerne.

I Assentoft sker det ved SuperBrugsen i Storegade og i Langå på torvet overfor Fakta i Bredgade.

I Spentrup gik startskuddet til udlån af cyklerne tirsdag den 14. april med et stort cykelløb, der samlede mere end 100 mennesker.

Fakta om projektet

I 2015 og 2016 ruller cykelprojektet ”Hverdagscykling i oplandsbyer” indover Assentoft, Langå og Spentrup. Formålet med projektet er at øge cykelpendlingen i de tre byer.

Der bliver anlagt flere parkeringspladser til cykler, så borgerne kan kombinere offentlig transport med cyklen. Desuden bliver der lagt diodelys i cykelstier fra de tre byer til Randers, ligesom borgerne får mulighed for at låne elcykler og MTB-cykler for at øge cykelpendlingen på de længere distancer.

Ved skolerne i de tre byer bliver der lavet nye cykelstier og 2 minus 1. veje. Skolerne bliver involverede i en proces med udarbejdelse af udvidede trafikpolitikker, der skal få flere elever til at gå eller cykle til skole. Desuden bliver eleverne opfordret til at deltage i en cykelkampagne i efteråret.

Projektet er finansieret af midler fra statens cykelpulje og Randers Kommune.

Læs om cykelprojektet på randerscykelby.dk - (nyt cykelprojekt i Assentoft,Langå og Spentrup)

 

Mest Læste

Annonce