ICURA Trainer er navnet på en ny teknologi til genoptræning, som Rudersdal, Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner har udviklet i samarbejde med virksomheden Icura.
Læs mere om OPI
Følg vores store tema med fokus på offentlig-privat-innovationssamarbejde, OPI. Klik her.
Systemet består af en smartphone og fem sensorer, der placeres på ben og hofte. Personen, der træner, kan så se sine bevægelser på smartphonens skærm, mens en stemme guider og retter, hvis øvelserne udføres forkert. Samtidig sender systemet træningsdata videre til fysioterapeuten på kommunens genoptræningscenter, der på sin pc kan tjekke, om både kvalitet og træningsmængde er i orden. De hofte- eller knæopererede borgere træner både i hjemmet og på genoptræningscentret.
Henrik Førster Christophersen, der bor i Nærum, fik et nyt knæ i september måned og har siden genoptrænet med Icura Trainer. Han var især begejstret for den frihed, systemet gav ham i forhold til traditionel genoptræning, hvor hoftepatienter normalt skal møde til træning på kommunens genoptræningscenter flere gange om ugen.
”Systemet er meget nemt at komme i gang med og kræver stort set ingen færdigheder. Det er nærmest som at have en fysioterapeut ved sin side, samtidig med man har en stor grad af frihed, så genoptræningen kan passes ind i forhold til arbejde og familie. Men jeg er også glad for at træne én gang om ugen på genoptræningscentret med støtte fra en fysioterapeut , som løbende kan regulere og tilpasse mit træningsprogram”, siger Henrik Førster Christophersen.
Stort økonomisk potentiale for kommunerne
Projektet har vist, at patienter, der genoptræner med Icura Trainer, har mindst samme effekt af deres træning som patienter, der genoptræner på traditionel vis. De er også mere motiverede for at træne og tager mere ansvar for egen træning end andre genoptræningspatienter. Dermed er vejen banet for en mere effektiv genoptræningsindsats, og der er også et økonomisk potentiale for Rudersdal Kommune, der er i gang med at indføre Icura Trainer som obligatorisk tilbud:
”Jeg har med spænding fulgt forskningsprojektet og er meget begejstret for resultaterne, der er positive hele vejen rundt.”, siger Birgitte Scherning Povlsen, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune, og fortsætter: ”Borgerne er ofte er erhvervsaktive, og skal derfor have genoptræningen til at passe ind i en travl hverdag. Og fysioterapeuterne kan tilbyde en mere effektiv og fleksibel træning – det kan i sidste ende betyde, at kommunen kan spare udgifter på kørsel, sygetransport og fysioterapeuttimer, siger hun.
Fakta om Icura Trainer
Et forskningsprojekt, som 316 nyopererede patienter fra de fire kommuner deltog i, har påvist, at patienter, der træner med Icura Trainer har mindre behov for at møde til kontrol og træning i de kommunale genoptræningscentre. De oplever større fleksibilitet i deres genoptræningsforløb, har øget træningsmotivation og får minimum samme træningsudbytte, som personer, der genoptræner på normal vis.
Icura Trainer er udviklet af Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommuner i samarbejde med virksomheden Icura Aps.