Usande påstande om hærværk på asylcenter

Ledelse

16/04/2016 13:31

Nick Allentoft

AsylSyd, der driver asylcentre for Udlændingestyrelsen, kan ikke genkende det billede, udlejeren af en ejendom i Brøns tegner

Beskyldninger om, at det nu tidligere asylcenter i Brøns skulle være totalt raseret af asylansøgere, har ikke hold i virkeligheden. Det fastslår lederen af AsylSyd, fagchef Lars Møldrup. AsylSyd, der er en afdeling under Tønder Kommune, driver en række asylcentre i Syd- og Sønderjylland på vegne af Udlændingestyrelsen.

I flere medier har udlejeren af ejendommen i Brøns hævdet, at asylansøgerne under deres ophold på centret har anrettet omfattende ødelæggelser i ejendommen, uden at nogen ville gribe ind. Hun retter samtidig hård kritik mod Udlændingestyrelsen for manglende vilje og evne til at samarbejde.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

- Beskyldningerne er helt ude af proportion, og vi kan slet ikke genkende det billede, udlejeren tegner, hverken med hensyn til ødelæggelser eller samarbejdet med Udlændingestyrelsen, siger Lars Møldrup og tilføjer:

- Det er klart, at der vil ske et vist slid på ejendom og inventar, når op mod 100 mennesker er samlet på begrænset plads 24 timer i døgnet. Det var udlejeren selvfølgelig gjort opmærksom på, inden aftalen blev indgået.

- For at skåne indboet kunne vi have valgt at opmagasinere det, men det blev i stedet aftalt at lade de brugte møbler blive stående. Til gengæld får udlejeren nye møbler ved fraflytning. Så ud over den faste lejeindtægt får hun altså hele møblementet skiftet ud. De gamle møbler bliver anvendt på andre centre.

Tilbageviser konkrete beskyldninger

Lars Møldrup tilbageviser flere af udlejerens konkrete påstande, f.eks. at asylansøgerne skulle have tændt bål på gulvet.

- Det er simpelthen ikke rigtigt. Der har ikke været bål på gulvet. Det passer heller ikke, at beboerne har brugt madrasser som toilet. Men der har altså også været børn i centret, og hvis nogen er kommet til at tisse i sengen, har det nok andre årsager, siger Lars Møldrup.

Som dokumentation har udlejeren bl.a. fremlagt billede af en dør med en knust rude. Men det er misvisende, for ifølge Lars Møldrup var ruden knust, allerede inden asylansøgerne flyttede ind. AsylSyd skiftede ruden ud, men et par dage efter var den itu igen, fordi døren bandt. Tilsvarende stammer billeder af knust porcelæn fra et privat depotrum, som AsylSyd og beboerne slet ikke har haft adgang til. Det har været aflåst under hele lejemålet.

Lars Møldrup understreger, at der er et glimrende samarbejde med udlejerne af de øvrige ejendomme, hvor AsylSyd driver centre på vegne af Udlændingestyrelsen.

- Vi har også et fortræffeligt samarbejde med Udlændingestyrelsen. Det fungerer bare rigtig godt. Til gengæld vil jeg ikke lægge skjul på, at samarbejdet med udlejeren i Brøns har været lidt af en udfordring for at sige det pænt. Det er også en af grundene til, at aftalen ikke er blevet forlænget, selv om der er behov for pladserne, siger Lars Møldrup.

 

Den endelige overdragelse af ejendommen til udlejeren har endnu ikke fundet sted. Derfor vil der ske yderligere oprydning og rengøring, inden AsylSyd og Udlændingestyrelsen rykker ud. Alle billeder, som udlejeren har fremlagt, er taget inden oprydningen og den endelige overdragelse

Mest Læste

Annonce