Hvor langt er din kommune med at nytænke kommunalt samarbejde?

Ledelse

12/3/13 10:42

BDO Kommunernes Revision

BDO byder kommunerne op til at finde nye effektiviseringer gennem kommunalt samarbejde.

En ny foranalyse, som BDO har gennemført for KL, viser, at der er betydelige effektviseringspotentialer ved øget kommunalt samarbejde om driftsopgaver. Der er tale om så betydelige potentialer, at kommunerne bør overveje, om kommunal samdrift kan være et mere attraktivt alternativ end fx at sende opgaven i udbud.

BDO har i sin foranalyse for KL afdækket stordriftspotentialerne ved kommunal samdrift indenfor tre forskellige kommunale driftsområder (vej- og parkservice, drift af hjælpemiddeldepot samt drift af børne- og ungetandplejen). Kommunal samdrift er i den forbindelse en betegnelse for samarbejde, hvor kommunerne enten indgår i løse netværk, forpligtende partnerskaber eller deciderede fælleskommunale selskaber med henblik på at få løst kommunale opgaver.

BDO’s foranalyse viser, at der er væsentlige effektiviseringspotentialer indenfor de tre områder – specielt når det kommer til vej- og park samt hjælpemidler.

Effektiviseringspotentialerne består kort sagt i, at kommunerne gennem samarbejde og derved større enheder meget bedre kan udnytte personalets kompetencer, optimere brugen af maskinel, reducere antallet af lokationer, styrke styringen gennem præcise servicestandarder samt slanke behovet for ledelse og administration. Fx er der på vej- og parkområdet i kommunerne i dag meget maskinel, som ikke udnyttes optimalt, da mange kommuner hver for sig er for små arealmæssigt til at sikre en optimal udnyttelse. Ved at gå sammen kan kommunerne både reducere i maskinel, og forbedre udnyttelsen af det eksisterende.

Foranalysen viser også, at man ikke kommer sovende til disse effektiviseringsgevinster – mange kommuner samarbejder i dag, uden at det nødvendigvis indebærer en effektivisering – i nogle tilfælde måske endda tværtimod. Realisering af effektiviseringsgevinster kræver derfor først og fremmest, at kommunerne ser kommunal samdrift som en effektiviseringsmulighed på linje med enhver anden effektivisering i kommunen, og sætter klare mål for hvad og hvor meget, der skal effektiviseres. Dernæst kræver det, at kommunerne gør det nødvendige forarbejde i forbindelse med indgåelse af samarbejder og udarbejder en robust business case, der tager højde for de kommunale forskelle, så de ikke bliver barrierer senere i samarbejdet.

Gør kommunerne det, så er vejen banet for at realisere væsentlige effektiviseringspotentialer, og samtidigt sikre at opgavekompetencen bliver på kommunale hænder.

Du kan læse BDOs samlede foranalyse for KL her.

For yderligere information kontakt:

Partner, Rådgivningschef Chris Enrico Petersen, mail: [email protected], telefon: 2429 5150

Senior Manager Carsten V. Frandsen, mail: [email protected], telefon: 2429 5049
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.