Fremover vil der være tre kønskategorier ved internationale svømmekonkurrencer. Foto: Shutterstock
Fremover vil der være tre kønskategorier ved internationale svømmekonkurrencer. Foto: Shutterstock

Svømmeforbund indfører ny kategori - Stil op i 'Mænd', 'Kvinder' eller ...

Kultur

21/6/22 8:02

Jens Asbjørn Bøgen

Det internationale svømmeforbund har lavet en helt ny kategori for konkurrencedeltagerne. Det er gjort for at sikre lige og fair konkurrence, samtidig med at man inkluderer så mange som muligt

En historisk beslutning er blevet taget i international svømning. Fremover vil der nemlig være tre kategorier ved internationale svømmekonkurrencer.

De tre kategorier vil være de to kendte, mænd og kvinder, mens den tredje kommer til at være en "Åben kategori".

Og den historiske beslutning har en todelt forklaring: For det første skal det hjælpe med at inkludere transkønnede atleter, og for det andet skal det sikre fair konkurrence i de to andre kategorier.

Det skriver det internationale svømmeforbund, FINA, i en pressemeddelelse.

Overvældende flertal

Afstemningen fandt sted søndag, og hele 71,5 procent af de stemmeberettigede mente, at det var på sin plads at indføre den åbne kategori.

En arbejdsgruppe har siden november 2021 arbejdet på at undersøge problemstillingen, og det er altså resultaterne af den undersøgelse, der har ført til den nye kategori.

Der går dog noget tid, før de første deltagere får lejlighed til at stille op i den åbne kategori - nu bliver der nemlig nedsat en ny arbejdsgruppe, der skal bruge seks måneder på at få alle detaljerne på plads.

"Vi må beskytte vores atleters rettigheder til at konkurrere, men vi må også beskytte den fair konkurrence ved vores begivender, særligt i kvindernes kategori", siger FINAS præsident, Husain Al-Musallam i pressemeddelelsen og tilføjer:

"Tilføjelsen af en åben kategori betyder, at alle har mulighed for at konkurrere på eliteniveau. Jeg ønsker, at alle atleter føler sig inkluderet i processen med at udvikle ideer i løbet af denne proces."

Verdensmester jubler, gruppe raser

Australske Emily Seebohm er mildest talt et stort navn i international svømning. Hun har nemlig vundet hele fem verdensmesterskaber, og hun er glad for FINAs beslutning:

"Det er svært at dedikere sig fuldt ud, når man ikke ved, hvilken retning sporten går", siger hun ifølge Reuters.

Men det er bestemt ikke alle, der bifalder det nye initiativ. Allierede Atleter, der er en fortalergruppe for LGBTQ+-personer i sport, mener, at den nye kategori er alt andet end positiv:

"Finas nye kriterier for transkønnede atleter er diskriminerende, skadelige, uvidenskabelige og ikke i overensstemmelse med 2021 IOC-principperne (Den Internationale Olympiske Komité, red.). Hvis vi virkelig ønsker at beskytte kvindesport, skal vi inkludere alle kvinder", skriver gruppen i et Twitter-opslag.

Henvisning til IOC-principperne hentyder sandsynligvis til, at FINA i forbindelse med oprettelsen af den åbne kategori også strammer reglerne for transkønnede, der ønsker at stille op som kvinde. For eksempel må man fremover ikke konkurrere i kvindekategorien, medmindre man har påbegyndt sit kønsskifte inden, man rammer puperteten - og senest som 12-årig.

Dansk Svømmeunion havde håbet på mere

Formand for Dansk Svømmeunion, Pia Johansen, var selv med til afstemningen om de nye regler, og hun vil følge den nye arbejdsgruppes arbejde med stor interesse de næste seks måneder.

Men faktisk så Pia Johansen gerne, at reglerne var blevet strammet endnu mere:

"Jeg vil gerne understrege, at det er ikke det, vi havde set. I den danske bestyrelse havde vi gerne set en mere enkelt løsning, der betyder, at kun biologisk fødte kvinder kan konkurrere i kvinderækken i eliteidræt," siger hun til DR.

Annonce