Ledere og organisationer: Højt tempo udfordrer det offentlige

Udviklingen går hurtigere end den offentlige sektor kan nå at agere på. Det er en stor udfordring, lyder budskabet fra flere organisationer og topledere. De varsler opgør med denoffentlige sektors tilsanding.

“Vores centraliserede - og derfor langsomt reagerende - offentlige styring står over for en omverden, hvor teknologier og forretningsmodeller forandres i et højt tempo og omgivelsernes kompleksitet er massiv.”

Sådan lød den indledende advarsel for nylig til 200 offentlige ledere. Afsender var Danske Regioners direktør Adam Wolf, der talte om den offentlige sektors styrings- og ledelseskrise.  

Konferencen søgte løsninger på fremtidens offentlige ledelse og styring, og endte med stryge tændstikken til en brændende platform: Politikere, organisationer, ansatte og ledere har travlt, hvis den offentlige sektor skal nå at deltage i den omstilling hele samfundet er igang med.

“Vi er nødt til at opstille nogle idealer for, hvad det er for et samfund vi gerne vil have, og så bede lederne om at få det til at ske. Ledere er også drevet af idealer, så det er noget af det bedste man kan gøre,” sagde formanden for Børne- og Kulturchefforeningen, Jan Henriksen, der også er børn- og ungedirektør i Middelfart Kommune.

Således blev debatten om styring, bureaukrati og dokumentationspres pludselig til en brændende platform, hvor alle har ansvar for at finde brugbare løsninger.

“Det er helt centralt at kigge fremad. Udviklingen kommer hurtigt, og derfor er vi nødt til eksempelvis at kigge på, hvilke kompetencer vi får brug for i fremtiden,” lød det fra Henning Thiesen, formand for offentlige chefer i Djøf.

“Vi skal opfinde nye styringsværktøjer og i gang med omstilling til nye teknologier. Men man skal altså lade være med at høste gevinsterne for de er realiseret. Her er dialogen vigtig. Brug MED-indflydelsesudvalgene så vi samarbejder om at omstille den offentlige sektor,” sagde FTF-formand, Bente Sorgenfrey.

Fra centraladministrationen holdt departementschef Jesper Fisker, Undervisningsministeriet, dog fast i, at styring kommer oppefra.

“Jeg har svært ved at forestille mig ledelse uden et element af styring, men vi kan blive meget dygtigere til at anerkende hinanden i styringsrelationen. Det er iøvrigt en grundlæggende del af vores demokrati, at styringen kommer oppefra. Hvis ikke det var sådan, ville det være værre,” sagde Fisker.

Allan Søgaard Larsen, der aktuelt er formand for Ledelseskommissionen, men har mange års topledererfaring fra den private og halvoffentlige organisation Falck, gjorde status på seks måneder, hvor han har rejst rundt og lyttet til udfordringerne i den offentlige sektor.

“Jeg deler bekymringen for tilsanding. Problemet er, at markedet ikke virker. Man kan ikke organisere sig ud af det her. Der er en iboende konservatisme i den offentlige sektor, fordi presset ikke er så stort udefra (som det er for en privat virksomhed, der hele tiden skal søge sine kunder,red),” påpegede Søgaard Larsen.

Det tempo, som samfundet omstiller sig med, stiller store krav til den offentlige sektor, sagde Ledelseskommissionens formand.

“Vi skal have bygget det op, så den innovationskraft, der skal til, er i vores offentlige sektors ledelse. Her er vi nødt til at arbejde med idealer, public sector motivation og offentlig etos for at skabe den nødvendige forandringsparathed. Ellers kommer der ikke den nødvendige drivkraft,” sagde han, og pegede på en central problemstilling i en sektor, der er budgetdrevet og ledet af politikere, der skal søge genvalg.

“Jeg er ekstra bekymret, fordi vi tænker så kortsigtet. Hvordan ser den business case ud, der laver nation building med fem års sigte. Problemet er den kortsigtethed, der er på budgetsiden og politikeres genvalg, hælder ekstra på den manglende innovation og drivkraft. Det er den kode, vi skal knække,” sagde Søgaard Larsen.

Se hele debatten fra konferencen herunder, og find flere historier fra arrangementet i Ledelsesavisen her.

 

Emneord: Konferencer, Ledelse og styring, Ledelsesavisen, Ledelsesavisen nr. 9, Adam Wolf, Allan Søgaard Larsen, Bente Sorgenfrey, Jan Henriksen, Henning Thiesen, Den brændende platform
Forum for Fremtidens Offentlige Ledelse & Styring på DenOffentlige.dk Forum er et løstkoblet netværk, hvis formål er at udgøre et mødested for en debat om at fremme bedre offentlig styring og ledelse. ...
Aktivitet: Artikler: 91 | Kompetenceområder: 6

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.