Ledertest: Er I en gruppe af ledere eller en ledergruppe?

Test om jeres ledergruppe er det dynamiske omdrejningspunkt eller om I blot er en gruppe af ledere!

En ledergruppe er ikke en ligegyldig størrelse. Ledergruppen bør være det dynamiske omdrejningspunkt - tandhjulet hvorom alting drejer i virksomheden. Ledergruppen er meget central for virksomheden og dens udvikling. 

Læs mere fra Teglkamp & Co

Susanne Teglkamp fra konsulentbureauet Teglkamp & Co blogger om ledelse og lederskab. Læs mere om Teglkamp og flere indlæg her.

Velfungerende ledergrupper kan skabe fantastiske resultater sammen med resten af virksomhedens medarbejdere. Hvorimod dårligt fungerende ledergrupper i bedste fald skaber middelmådige resultater og i værste fald kan køre virksomheden i sænk.

Virkeligheden er at mange ledergrupper fungerer på individbasis!

I stedet for at fungere som en ledergruppe, fungerer mange ledergrupper imidlertid som en gruppe af ledere. Den enkelte leder har gennem sin funktion fået automatisk medlemskab af ledergruppen. Men i realiteten, fungerer den enkelte leder på individbasis. Man mødes og udveksler informationer men løser ikke opgaver i ledergruppen, som ikke lige så godt kunne løses ude i de respektive enheder. I mange af disse ledergrupper optræder den enkelte leder oftest som den fremmeste tillidsmand og chefforhandler for eget ansvarsområde. I sådanne tilfælde giver det derfor langt mere mening at tale om en gruppe af ledere end at tale om en ledergruppe, der har et fælles formål og opgave.

En ledergruppe bør løse ledelsesopgaver, der ligger ud over de opgaver, den enkelte leder løser i egen enhed. En ledergruppe bør arbejde sammen om at nå fælles mål, hvor de enkelte medlemmer af ledergruppen deltager med deres faglige viden og kompetencer til gavn for helheden.

Det er afgørende at få skabt sammenhængskraft

Den enkelte ledergruppe bør bruge tid på at finde ud af, hvad der binder dem sammen og ikke mindst at få skabt en fælles følelse af at være en gruppe og ikke bare at antal ledere der mødes jævnligt med faste intervaller.

Udover at være fuldstændig skarp på, hvorfor man som ledergruppe er sat i verdenen er der en række elementer, der er med til at skabe sammenhængskraft, eksempelvis:

1) At man har en klar idé om, hvad man vil med ledergruppen

2) At man har tillid til hinanden i ledergruppen

3) At man ser en velfungerende ledergruppe som et fælles ansvar

Test selv om I er en gruppe af ledere eller en ledergruppe! – Testen er gratis

Teglkamp & Co. har på basis af mangeårigt arbejde med ledergrupper udviklet denne lille selvtest, som kan give jer et hint om, hvorvidt I fungerer som en gruppe af ledere eller en ledergruppe. Testen er anonym.

Du kan gå ind via dette link: https://response.questback.com/teglkampco/ledergruppetest/

God fornøjelse!

Emneord: Ledere, Ledelse, Lederskab, Ledelsesavisen, Susanne Teglkamp, Teglkamp om ledelse, Ledergrupper, Gruppeledelse, Innovation og ledelse, Ledelsesavisen nr. 4
Teglkamp & Co på DenOffentlige.dk Teglkamp & Co. arbejder med udvikling af ledelse og ledergrupper. Vi arbejder ud fra perspektivet: ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at vi møder lederne på deres bane. Vi tager udgangspunkt i...
Aktivitet: Artikler: 28 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.

 • 11.06.18 Ledelse
  Folkemøde: Dilemmaer i dagtilbud

  Hvad skal der til, for at børn, forældre og medarbejdere oplever god ledelse i vuggestuen og børnehaven? Krav og forventninger til ledelse af dagtilbud. Det diskuterer COK på Folkemødet.