Foto: Shutterstock

LIGE NU: Danske forskere afprøver nyt våben mod corona

Mange tusinde danskere ventes at deltage.

En spytklat i et plastikrør kan blive et våben mod corona-virus. Forskere fra Rigshospitalet er gået gang med et forsøg, der skal sammenligne spytprøver som sporingsmiddel med podning foretaget i henholdsvis hals og næse.

Det fortæller Rigshospitalet mandag i en pressemeddelelse. 

Borgere, der har bestilt tid hos Region Hovedstadens Akutberedskabs COVID-19 Testcenter i Valby og Taastrup, vil de næste måneders tid blive tilbudt at være med i undersøgelsen. Her vil de få taget tre prøver kort efter hinanden – en spytprøve, en halspodning og en næsepodning, forklarer, Tobias Todsen, læge ved Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet, der er ansvarlig for forsøget sammen med Nikolai Kirkby fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.

"Formålet med forsøget er at sammenligne følsomheden, testubehag og omkostninger ved spytprøver sammenlignet med hals- og næsepodning. Fordelen ved spytprøver er, at de er nemme og hurtige at samle uden ubehag for patienterne," siger Tobias Todsen.

Som led i genoplukningen af det danske samfund er en omfattende og effektiv teststrategi afgørende for at sikre kontrol med COVID-19 pandemien. I takt med at skoler og arbejdspladser skal åbnes, stiger behovet derfor for hyppige test. Der kan derfor være behov for alternative testmetoder. Spytprøver kan vise sig at være et lovende alternativ til svælgpodninger, som for mange er forbundet med ubehag, gene og tidsforbrug. 

Hidtil største studie af sin art

De videnskabelige studier, der findes i dag om effektiviteten ved spytprøver, er generelt foretaget i små grupper og fortrinsvis på indlagte patienter. De kan derfor ikke bruges som et sikkert bevis for, at spyt-screening virker bredt i befolkningen. 

Forskere ønsker i først omgang at inkludere 14.000 borgere. De håber på sigt at kunne få dobbelt så mange borgere med i forsøget. Dermed vil det blive det største studie af betydningen af forskellige prøvetagningsteknikker til dato.

Tobias Todsen håber, at så mange borgere som muligt har lyst til at deltage i forsøget og dermed hjælpe forskerne med at samle viden om sensitivitet ved forskellige prøvetagningsteknikker.

"Med denne viden vil myndighederne forhåbentlig bedre kunne planlægge en forskelligartet teststrategi, hvor borgere med symptomer eller nærkontakt til smittede skal testes med høj diagnostisk sikkerhed, mens der ved massescreening af borgere kan vælges billigere testmetode med mindre ubehag for at sikre høj tilslutning til testprogrammet," siger han.

Tre prøver – én analysemetode

Alt prøvemateriale vil blive sendt til separate PCR-undersøgelser, og der vil blive foretaget analyser af alle prøver med samme apparatur på et mikrobiologisk laboratorium på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Det betyder, at både spytprøver, prøver fra halsen og prøver fra næsen alle gennemgår den samme type analyse, som man i Danmark i dag bruger til at analysere halspodninger, så de tre testmetoder kan sammenlignes.   

Borgerne vil også blive bedt om at udfylde et spørgeskema om test årsag og ubehag ved testprocedurerne, oplyser Rigshospitalet. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne