Foto: Shutterstock

LIGE NU: Dyster corona-melding - Tættere på flere end færre

Den britiske variant skaber fortsat bekymring blandt myndigheder og forskere.

Mandag startede eleverne i 0. til 4. klasse igen i skole. Siden har mange stillet spørgsmål til, hvornår endnu mere af samfundet kan åbnes. 

Særligt spørgsmålene om, hvornår de ældre elever igen kan komme i skolen samt hvornår en større del af detailhandlen igen kan åbnes, har fyldt godt i den offentlige debat. 

Det tyder dog ikke på, at nogen større genåbning er undervejs i slutningen af februar. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) først på ugen. Efter et besøg på Allerslev Skole på Midtsjælland blev statsministeren spurgt til, hvornår de ældre elever kunne møde igen. 

Her afviste statsministeren, at det var lige op over. 

"Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol," udtalte Mette Frederiksen - og tilføjede:

"Selv om tallene ser godt ud på overfladen, ligger den britiske variant og ulmer. Derfor kan vi ikke lave en større genåbning, selv om vi gerne vil det."

Flere - ikke færre

Nu siger lektor og forsker med speciale i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet, at landet i hans optik er tættere på flere restriktioner end færre. Det fortæller han til DR

"De sidste tal, vi har fra uge fem, indikerer, at vi har en ret kraftig spredning af den britiske variation, så der er ikke rigtig basis for at lukke mere op," fortæller Viggo Andreasen.

Selvom den britiske variant ikke er mere farlig end den gængse, så smitter den noget mere. Det har - siden varianten blev opdaget i det sydøstlige England - vakt bekymring blandt forskere og myndigheder. 

"Vi står i den situation, at vi har mere brug for at stramme op på restriktionerne frem for at lempe dem. Med det nuværende kontakttal, så ser vi ind i en ganske stor epidemi i slutningen af marts."

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne