LO: Giv forældre penge til at passe syge børn

Velfærd

24/02/2015 08:07

Nick Allentoft

LO er inspirereret af den norske model, som sikrer forældre op til ti fridage med løn, skriver Avisen.dk.

Med både mor og far på arbejde kæmper børnefamilier med at få hverdagen til at hænge sammen. Hvis deres barn så ovenikøbet ligger sig syg, vælter korthuset helt. Derfor kommer LO med et familiepolitisk udspil i slutningen af april, der blandt andet skal garantere forældre penge for at passe sygt barn. Det skriver Avisen.dk

- Vi kan godt se, at forældre står i en vanskelig situation, når deres barn er syg over flere dage – og der ikke er bedsteforældre i nærheden, der kan ile til. Det vil vi gerne være med til at se på. 
For det bliver kun vanskeligere for forældrene at skaffe pasning, når bedsteforældrene er længere på arbejdsmarkedet. Der er en del gråzoner forbundet med børns sygedage, som vi bliver nødt til at tage seriøst og finde holdbare løsninger på, fortæller LO's næstformand Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Initiativet kommer, efter at flere undersøgelser har vist, at børnefamilier ikke kan få fuldtidsarbejde og et sygt barn til at hænge sammen. En megafon undersøgelse fra sidste år viser, at hver tredje forælder har afleveret et sygt barn i institution, og hver femte forælder har meldt sig selv syg for at passe sygt barn.

Lige nu har privatansatte højest lov til en enkelt fridag med løn og offentlige ansatte to dage.
Selve udspillet er ikke endeligt på plads. Men ifølge LO kan ordningen eksempelvis komme til at ligne barsels- og sygepengeordningen. Det vil betyde, at forældre ville kunne få forældrepenge, når de bliver hjemme mere end en eller to dage med et sygt barn. Inspirationen er hentet fra Sverige og Norge, hvor man i Norge har ret til ti fridage per forælder med fuld løn.

I Sverige har forældre lov til at blive hjemme med sygt barn i op til 120 dage om året med 80 procent løn. Her har de gode erfaringer med løsningen.

- Selvom det er et vældig generøst system, så udnytter folk det ikke. Arbejdsgiverne har vænnet sig til det, og forældrene er rigtig tilfredse med ordningen, fortæller Niklas Löfgren fra svenske forsäkringskassan til Avisen.dk.

Det er ikke første gang, et lignende udspil har været på bordet. Tilbage i 2007 kæmpede familie- og arbejdslivskommissionen for at lovfæste barns 1. sygedag, og at arbejdsmarkedets parter skulle aftale en ordning om flere dage.

- Vi kæmpede for at gøre en grå samvittighed hvid. Hvis vi gerne vil have et samfund, hvor begge forældre arbejder fuldtid og får børn, så må vi også skabe gode vilkår for det, mener den daværende formand for kommissionen Linda Nielsen til Avisen.dk.

Socialdemokraternes familieordfører Julie Skovsby mener også, at det er vigtigt at lægge op til debat på området.

- LO rammer ned i en meget aktuel diskussion, og jeg ser frem til at se deres udspil i april. Det vil måske også få arbejdsgiverne på banen, siger Julie Skovsby til Avisen.dk.

- Det er ude på arbejdspladserne, vi skal løse den her udfordring, ikke på Christiansborg. Det kræver for store omkostninger, og vi bruger allerede mere, end vi har råd til. Samtidig skal vi ikke pålægge virksomheder flere omkostninger, siger Venstres familieordfører Tina Nedergaard enig i.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening mener man ikke, at problemet med den nuværende ordning er så stort.

- Vi arbejder mindre end i andre lande omkring os og har både fleksibilitet, omsorgsdage, sygedage og feriedage. Derfor synes vi allerede, at der er mange muligheder, som forældre kan og bør bruge, siger direktør Pernille Knudsen til Avisen.dk.

Hun understreger, at politikerne bør holdes uden for dialogen om børnefamiliers sygedage og i stedet overlade det til overenskomstforhandlinger.

Mest Læste

Annonce