LOS efter ny usikkerhed om efterværn: Bosteder hænger i et tomrum
Kære minister: Det haster! - for de unges skyld
”Jeg er rigtig glad for, at ministeren nu har trukket i håndbremsen, men det haster med at få rettet op på lovgivningen,” siger Michael Graatang, direktør i landsorganisationen LOS – De private sociale tilbud.
”Jo længere tid der går, des mere går det ud over de udfordrede unge. Det er dem, der bliver taberne.”
LOS er udgiver på DenOffentlige
LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud - deler viden og erfaringer på DenOffentlige.
Baggrunden er Ankestyrelsens afgørelse sidst i 2016 i en sag om refusion mellem kommunerne, når det kommer til betaling af efterværn til unge over 18 år – i overgangen til at stå på egne ben som voksen.
Kort og godt har praksis gennem mange år været, at den kommune, som oprindeligt har anbragt en ung uden for hjemmet, refunderer udgifterne til den kommune, hvor den unge er i efterværn. Det har Ankestyrelsens afgørelsen nu ændret på. Kommuner er derfor begyndt at sende regninger og krav om tilbagebetaling, hvilket slet ikke var meningen med loven.
”Det er noget rod, og det skaber usikkerhed hos både udbydere og modtagere af efterværn,” siger Michael Graatang.
”Flere af vores medlemmer af private sociale tilbud står lige nu i en urimelig situation. Hvad skal de opholdssteder, der står med unge i efterværn, gøre? Skal de stoppe med det nu? I bedste fald til skade for de ansatte og virksomheden. I værste fald til skade for den unge, som har brug for tryghed og støtte i overgangen til voksenlivet.”